wtorek, 17 kwietnia 2018

Czekoladowo- orzechowa przyjemność

Dzisiaj przygotowałam wyśmienite czekoladowe ciasto przełożone powidłami i kremem czekoladowo- orzechowym z warstwą orzechowych herbatników, idealne na poprawę nastroju w ponure wiosenne dni takie jak dziś. Zapewniam, że na jednym kawałku się nie skończy. Ja osobiście uwielbiam takie ciasta, a Wy spróbujecie? Oto niezbędne składniki: 

Ciasto
-4 jajka
-1 szklanka cukru
-pół szklanki oleju
-1 cukier wanilinowy
-2 szklanki mąki tortowej
-2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
-2 pełne łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo
-10 dag mlecznej czekolady
-powidła śliwkowe około 6 łyżek
-czekoladowo- orzechowy krem do smarowania 6-8 łyżek 
-kruche herbatniki z kremem orzechowym od Dr Gerard 1.5 opakowania 

Sposób przygotowania: ciasto: jajka, cukier i cukier wanilinowy miksuję na puszystą masę, następnie wlewam olej i miksuję kilka minut. Wsypuję obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksuję na gładką masę. Ciasto przekładam do blaszki (25/21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto piekę w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto dokładnie studzę. Wystudzone ciasto przecinam na dwa równe blaty, jeden smaruję powidłami i przykrywam drugim, który smaruję obficie czekoladowo- orzechowym kremem, równo rozprowadzam i układam kruche herbatniki. Czekoladę kroję na małe kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej, a następnie polewam herbatniki i odstawiam do lodówki do zastygnięcia. Do przygotowania tego ciasta wykorzystajcie najlepsze słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę słodkich wypieków!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz