poniedziałek, 23 kwietnia 2018

W gorącom wiosnę

W tak ciepłą wiosenną pogodę niema się ochoty na nic słodkiego ale ciastka japońskie z nadzieniem wafelkowym są w sam raz na tą pogodę. Przepis ten jest z strony Doktora Gerarda który bardzo polecam. Deser ten zrobiłem posmakowałem i poczęstowałem wnuczkę, która powiedziała mniam mniam. Ciastka te jej bardzo smakowały. Przepis po niżej. Składniki • 100 g glutenowej mąki ryżowej • 160 ml wody • Dwie łyżki cukru pudru • Zielona herbata matcha • Wafelki Pryncypałki classic dr Gerard • Wafelki Maltikeks w czekoladzie mlecznej dr Gerard • Skrobia ziemniaczana Sposób przygotowania Do szklanej miski dodaj mąkę, cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, ażuzyskasz jednolitą konsystencję. Luźno przykryj folią i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty (600V). Po tym czasie energicznie przemieszaj masę drewnianą łyżką (warto zwilżyć ścianki miski wodą). Ponownie przykryj folią i piecz jeszcze minutę. Wymieszaj raz jeszcze. Przełóż gotową masę na talerz i dokładnie obtocz w skrobi, żeby mochi nie kleiło się do rąk. Poczekaj ażwystygnie. Aby uzyskać zielone mochi, w pierwszym etapie w wodzie należy rozpuścić łyżeczkę zielonej herbaty i dodać do suchych składników. Wafelki Pryncypałki rozgnieć w misce na w miarę jednolitą masę. Możesz dodać odrobinę wody aby nadać jej plastyczności. Z masy uformuj niewielkie kulki i wstaw na kilka minut do zamrażalnika, żeby stężały. Ciasto z mąki ryżowej rozpłaszcz na dłoni, na środku umieść kulkę z wafelków i szczelnie zawiń. W mniejszych mochi można umieścić ciasteczka Maltikeks. Deser smakuje świetnie w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz