poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Teraz pieczenia będzie więcej

 


    Ponieważ niedługo zaczyna się majówka, będziemy biesiadować tylko oby wszystkim dopisała pogoda. Będą królowały puszyste serniki, to ciasta które uwielbiamy za ich tradycyjny smak.
Nic nie podbije babcinego sernika, który króluje na stołach i dobrze smakuje w doborowym towarzystwie.
Sernik pieczemy minimum dzień wcześniej i schładzamy w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
Jest to najsmaczniejszy sernik jaki jadłam w najbliższym czasie.
Spód
-120 g ciastek mafijnych cytrynowych Dr Gerarda
-100 g orzechów
-2 łyżki masła orzechowego
-50 g masła
-60 g cukru trzcinowego

Masa serowa
-1 kg zmielonego sera
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 szklanka cukru pudru
-5 jajek
-1 puszka mleka kokosowego
-150 g suszonych śliwek

Polewa czekoladowa
-125 ml mleka kokosowego odłożonego z masy serowej
-100 g mlecznej czekolady
Spód można zrobić z innych ciasteczek Dr Gerarda.
Na dno tortownicy położyć papier, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. W malakserze najpierw rozdrobnić orzechy, później ciastka mafijne. Następnie dokładnie zmiksować z masłem, masłem orzechowym i cukrem. Wyłożyć do formy i mocno uklepując łyżką wyłożyć spód i boki.
Wstawić do lodówki. Następnie zabrać się za zrobienie masy serowej. Składniki na sernik powinny być o temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 170C. Na dno piekarnika wstawić długą keksówkę z wrzącą wodą.
Do miski włożyć ser, dodać mąkę i cukier, zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodawać po 1 jajku za każdym razem miksując. Na koniec dodać mleko kokosowe z puszki (pozostawiając 125 ml na polewę) i zmiksować.
Dodać pokrojone w kostkę śliwki i wymieszać łyżką, wylać do formy i wstawić do piekarnika.
Sernik piec 20 minut, następnie zmniejszyć do 120C i piec przez 60-70 minut. Studzić stopniowo.
Sernik dodatkowo zastyga i sztywnieje podczas studzenia i schładzania.
Po ostudzeniu sernik obkroić nożem przy obręczy, zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki.
Resztę mleka kokosowego podgrzać w garnuszku z dodatkiem połamanej na kosteczki czekolady, mieszając do uzyskania gładkiej polewy. Wylać na sernik po jego ostudzeniu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz