czwartek, 26 kwietnia 2018

Rafaello.

Chciałam państwu dzisiaj zaproponować przepis na bardzo smaczne, a jakże bardzo proste do przygotowania ciasto na krakersach od dr Gerarda.
Ciasto to robię bardzo często, a w szczególności gdy ma być więcej osób, ponieważ jest  ono bardzo podzielne i też ładnie wygląda.
Składniki
2 paczki krakersów dr Gerarda
200 g wiórków kokosowych
1 paczka migdałów
1 kostka masła lub margaryny
1 litr mleka
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie
Z litra mleka odlewamy jedną niepełną szklankę, resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym.
W pozostawionym mleku rozpuszczamy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone mąki z mlekiem i cały czas mieszamy, aby nie porobiły się grudki.
Gdy budyń zacznie gęstnieć odstawiamy go na bok do ostygnięcia.
W międzyczasie miksujemy masło lub margarynę. Gdy budyń jest już ostudzony do zmiksowanego masła dodajemy po łyżce budyniu i cały czas mieszamy.
70 g. kokosu zostawiamy resztę wsypujemy po trochę do masy budyniowej i mieszamy na jednolity krem kokosowy.
Na blasze do pieczenia układamy krakersy dr Gerarda na nie wykładamy połowę masy kokosowej i przykrywamy drugą warstwą krakersów.  Drugą część masy wykładamy na krakersy.
Posypujemy resztą kokosu i płatkami migdałowymi, dekorujemy drażami Multikeks dr Gerarda.
Życzę wszystkim smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz