Na weekend przygotowałam kakaowe ciasto z kremem czekoladowym i kremem śmietankowym oraz z dodatkiem ciastek Jungle, które są uwielbiane przez moją rodzinę. Z tego zestawienia smaków powstał niepowtarzalny, wyśmienity deser, któremu nikt się nie oprze. Chcesz spróbować? Oto składniki:
Biszkopt
-8 jajek
-2/3 szklanki mąki
-1 szklanka cukru
-4 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy
-4 łyżki kakao
-200 g masła
--3/4 szklanki cukru
-3 łyżki mąki pszennej
-1 budyń śmietankowy bez cukru
-500 ml mleka
-5 żółtek
-1 łyżka esencji waniliowej
Krem śmietankowy
-600 ml śmietany 36%
-2 łyżki żelatyny
-2 łyżki cukru pudru
-1/3 szklanki wrzącej wody
Polewa
-150 g mlecznej czekolady
-3 łyżki mleka
-100 g masła
Dodatkowo
-ciastka Jungle od Dr Gerard z nadzieniem czekladowym
-kruche ciasteczka Maltikeks od Dr Gerard w mlecznej czekoladzie
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywno, partiami wsypuję cukier, dodaję po jednym żółtku. Wsypuję mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszam łyżką. Wylewam na blachę (24/28 cm), piekę około 40 minut w 170 stopniach. Następnie studzę i przecinam na dwa blaty. Krem czekoladowy: 250 ml mleka gotuję z cukrem i esencją, resztę mleka miksuję z żółtkami, mąką oraz proszkiem budyniowym. Wlewam na gotujące się mleko, mieszam do momentu zgęstnienia i studzę. Masło ucieram na puch, dodaję porcjami budyń oraz kakao i dokładnie miksuję. Krem śmietankowy: żelatynę rozpuszczam we wrzątku. Zimną śmietankę ubijam na sztywno z cukrem pudrem, dodaję schłodzoną, rozpuszczoną żelatynę i mieszam. Przełożenie: na pierwszy blat biszkoptu wykładam krem czekoladowy, układam ciastka Jungle, przykrywam kremem śmietankowym i wykładam drugi blat biszkoptu. Polewam rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z masłem oraz mlekiem. Wierzch dekoruję kruchymi ciasteczkami Maltikeks. Ciasto przechowuję w lodówce. Wyśmienite, więc koniecznie wypróbujcie, polecam i życzę smacznego! Do przygotowania wykorzystajcie najlepsze słodycze od Dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz