W zeszły weekend była piękna wiosenna pogoda, więc postanowiliśmy z mężem wybrać się nad zalew Koronowski do corki i zięcia, ktorzy właśnie spędzali tam weekend. Bardzo lubimy tam jezdzic, mozna w pelni odpoczac zdala od halasu miasta, na lonie natury, plywajac lodka po jeziorze czy wedkujac. Na kazde takie wyjscie zabieralam z soba slodycze dr. Gerard. A jak udalo nam sie zlowic przygotowywalam pyszny obiadek np okonia.
Składniki
- 1 Okoń morski świeży ( ja kupiłam w Biedronce już wypatroszonego)
- 2 zabki czosnku
- 1/2 łodygi selera + 3 małe gałązki natki od selera
- 3 plastry cytryny
- 1 łyzka masła
- 1 łyzeczka przyprawa do ryb
- sól,pieprz wg.uznania
- folia aluminiowa do zawinięcia
- 1 łyzka oliwy do posmarowania foli
Przygotowanie
- Rybę myjemy i usuwamy skrzela bo są gorzkie.Osuszamy ręcznikiem papierowymi odkładamy.Robimy masło czosnkowe.Tj. obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę,dodajemy łyżkę masła i mieszamy na jednolitą papkę.Łodygę selera wraz z natką siekamy a cytrynę (plastry) kroimy na cztery lub na dwa.
- Okonia nacinamy z obu stron w czterech miejscach.W ponacinana rybę wciskamy masło czosnkowe.Środek solimy i wkładamy cytrynę i posiekany seler.
- Tak przygotowaną rybę układamy na wysmarowanej oliwą foli aluminiowej.Kropimy cytryną,posypujemy solą i pieprzem,przyprawą do ryb i pozostała natką selera.Oczywiście z obu stron. Zawijamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 30 minut.Pod koniec pieczenia odwijamy folię i zapiekamy ją jeszcze 10 minut i możemy podawać.
- Ja podałam z frytkami i gotowanymi warzywami .....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz