poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Niedzielne popoludnie

Moja ostatnia niedziela byla bardzo leniwa. Odpoczywalam po ciezkim tygodniu i planowalam co musze zrobic w nastepnym tygodniu. Nagle upomnial sie moj zoladek, ewidentnie byl glodny. Pierwsze co zrobilam, to siegnelam do mojej magicznej szuflady po krakersy dr. Gerard. Ale to mi nie wystarczylo, mialam ochote na cos innego. Postanowilam upiec  ciasto orzechowe:
Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
Mąkę przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną. Masło roztopić z miodem i cukrem, wystudzić. Jajka dobrze roztrzepać lub lekko ubić, do ich połączenia. Do mąki wlać przestudzone masło i roztrzepane jajka. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Warstwa orzechowa:
  • 250 g orzechów włoskich
  • 75 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu
Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.
Masa maślana:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3 szklanki. Podczas gotowania mleka wsypać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Wystudzić.
Masło utrzeć na pulchna masę, nadal ucierając dodawać partiami wystudzony budyń. 
Formę (najlepiej o wymiarach 25 x 40 cm, ja miałam trochę mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut.
Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10 minut w temperaturze 180ºC.
Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami oczywiście układając na wierzchu.
Smacznego :-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz