poniedziałek, 30 kwietnia 2018

NA MAJÓWKĘ



Majówka zbliża się już wielkimi krokami. Trzeba się więc zaopatrzyć w to, co najlepsze. Najważniejsze, aby nie zapomnieć o słodyczach, bez nich ani rusz. Planuję, że w tym roku będą to wyroby DR GERARDA. Ten producent spełnia moje oczekiwania. Jego wyroby są naprawdę wyjątkowe. Szczególnym smakiem wyróżniają się CIASTKA MAFIJNE CYTRYNOWE ( LEMON ). Na te majowe dni zrobię ich większe zapasy. Żeby nie były samotne, do towarzystwa upiekę im 
LEKKI SERNIK PISTACJOWY.
Składniki :
Na ciasto : 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego, 4 jajka, 200 g cukru, 4 łyżki drobno zmielonych pistacji, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki zmielonych migdałów.
Na wierzch : 200 g zmielonych pistacji, 250 g mascarpone, 50 g cukru pudru, 100 g utłuczonych pistacji ( bez soli ), 100 g białej czekolady.
Sposób wykonania – Twaróg włożyć do miski miksera, wsypać cukier. Delikatnie miksując, wbijać po jednym jajku, następnie wsypać zmielone pistacje i migdały oraz mąkę ziemniaczaną. Miksować krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników. Tortownicę posmarować dokładnie masłem. Wylać masę serową. Rozgrzać piekarnik do 180 C i wstawić sernik na 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 160 C i dopiec jeszcze ok 40 minut. Sernik powinien być ścięty po bokach, a w środku mieć konsystencję przypominającą galaretę. Po ostudzeniu ma się ściąć. Upieczony zostawić w wyłączonym piekarniku aż do całkowitego ostudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, dodać płynną czekoladę i zmielone pistacje. Powstałą masą posmarować wierzch przestudzonego sernika. Oprószyć go pistacjami i wstawić do lodówki na kilka godzin. Czas przygotowania około 90 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz