wtorek, 24 kwietnia 2018

NA KUCHENNYM STOLE



Dla mojego rodzeństwa nie ma nic lepszego od słodyczy. Wiedzą o tym wszyscy w domu. Dlatego zawsze staramy się, aby coś słodkiego leżało na kuchennym stole. Najczęściej są to wyroby DR GERARDA. Produkty tej firmy już dawno zdobyły nasze zaufanie. Szczególnie CIASTKA JUNGLE cieszą się u nas dużym powodzeniem. Wczoraj właśnie się skończyły i pojawił się problem. Nie mieliśmy nic do herbaty. Mama znalazła rozwiązanie, szybko upiekła.
PYSZNE MUFFINY Z RABARBAREM
Składniki : 300 g mąki, 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru, 75 g masła, 1 jajko, 275 ml gęstego jogurtu naturalnego, łyżeczka esencji waniliowej, ½ opakowania budyniu waniliowego, ¾ szklanki mleka, 3 łodygi rabarbaru, 4 łyżki cukru.
Sposób wykonania – nagrzać piekarnik do 200 C. Rabarbar umyć, odciąć końce. Pokroić na centymetrowe kawałki, przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać czterema łyżkami cukru i wymieszać. Przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec 15 minut. Usunąć folię i piec przez kolejne 5 minut, aż sok z rabarbaru zgęstnieje. Wyjąć z piekarnika, odsączyć rabarbar i odstawić. Przygotować krem. Zrobić budyń z podanej ilości mleka. Powinien mieć konsystencję śmietany. Ubić budyń trzepaczką, by był kremowy i gładki. Formy do muffinów wyłożyć papilotkami. Nagrzać piekarnik do 180 C. W misce utrzeć miękkie masło z resztą cukru na puszystą masę. Dodać esencję waniliową, jajko, jogurt i wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć do uzyskania jednolitego gęstego ciasta. Na dno każdej papilotki nałożyć po łyżce ciasta. Na nim ułożyć kawałki rabarbaru i łyżeczkę budyniu. Przykryć drugą łyżką ciasta, zakrywając nadzienie. Piec 30 minut, aż babeczki będą wyrośnięte i złociste. Wyjąć z piekarnika. Kostka białej czekolady, włożona do każdej muffinki przed pieczeniem, doda im słodyczy. Czas przygotowania około 65 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz