Dla mojego rodzeństwa nie ma nic lepszego od słodyczy.
Wiedzą o tym wszyscy w domu. Dlatego zawsze staramy się, aby coś słodkiego leżało
na kuchennym stole. Najczęściej są to wyroby DR GERARDA. Produkty tej firmy już
dawno zdobyły nasze zaufanie. Szczególnie CIASTKA JUNGLE cieszą się u nas dużym
powodzeniem. Wczoraj właśnie się skończyły i pojawił się problem. Nie mieliśmy
nic do herbaty. Mama znalazła rozwiązanie, szybko upiekła.
PYSZNE MUFFINY Z
RABARBAREM
Składniki : 300 g mąki, 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
150 g cukru, 75 g masła, 1 jajko, 275 ml gęstego jogurtu naturalnego, łyżeczka
esencji waniliowej, ½ opakowania budyniu waniliowego, ¾ szklanki mleka, 3
łodygi rabarbaru, 4 łyżki cukru.
Sposób wykonania – nagrzać piekarnik do 200 C. Rabarbar
umyć, odciąć końce. Pokroić na centymetrowe kawałki, przełożyć do żaroodpornego
naczynia, posypać czterema łyżkami cukru i wymieszać. Przykryć naczynie folią
aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec 15 minut. Usunąć folię i piec przez
kolejne 5 minut, aż sok z rabarbaru zgęstnieje. Wyjąć z piekarnika, odsączyć
rabarbar i odstawić. Przygotować krem. Zrobić budyń z podanej ilości mleka.
Powinien mieć konsystencję śmietany. Ubić budyń trzepaczką, by był kremowy i
gładki. Formy do muffinów wyłożyć papilotkami. Nagrzać piekarnik do 180 C. W
misce utrzeć miękkie masło z resztą cukru na puszystą masę. Dodać esencję
waniliową, jajko, jogurt i wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i
połączyć do uzyskania jednolitego gęstego ciasta. Na dno każdej papilotki
nałożyć po łyżce ciasta. Na nim ułożyć kawałki rabarbaru i łyżeczkę budyniu.
Przykryć drugą łyżką ciasta, zakrywając nadzienie. Piec 30 minut, aż babeczki
będą wyrośnięte i złociste. Wyjąć z piekarnika. Kostka białej czekolady,
włożona do każdej muffinki przed pieczeniem, doda im słodyczy. Czas
przygotowania około 65 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz