środa, 25 kwietnia 2018

Torcik urodzinowy


Torcik urodzinowy

 

Było to zwyczajne przyjęcie urodzinowe, dla najbliższych. Tort był bardzo pyszny, odsyłam zainteresowanych do strony Dr Gerarda, wypieki od serca- przepisy: https:

 

Ciasto lemon bez pieczenia

 

 

 

 

Składniki (na blaszkę do pieczenia 26x26 cm)

 

Na spód: •330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard

•130g roztopionego, przestygniętego masła

Dekoracja: •4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard

•3 łyżki konfitury truskawkowej

•10 truskawek

Dodatkowo: •2 galaretki cytrynowe w proszku

•700ml gorącej wody

•około 520g podwójnych markiz dr Gerard

 

Masa serowa: •700ml mleka

•1 opakowanie cukru wanilinowego 16g

•1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru

•1 łyżka mąki ziemniaczanej

•1 kopiasta łyżka mąki pszennej

•250g masła w temperaturze pokojowej

•6 łyżek cukru pudru

•2/3 łyżeczki ekstraktu

Sposób przygotowania

Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier wanilinowy i zagotować. Do pozostałego mleka 200ml dodać budyń, obie mąki i dokładnie wymieszać (można wymieszać krótko mikserem). Tak rozmieszany budyń z mąkami dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając, przez około 1 minutę.

 

Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło. Podwójne markizy Mafijne Lemon przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać.

 

Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty.

 

Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Do kremu budyniowego dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny, bardzo krótko wymieszać mikserem. Połowę gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Składniki do nasączenia wymieszać. Podwójne markizy Mafijne Lemon maczać przez parę sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce.

 

Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści.

 

Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

 

 

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz