Torcik urodzinowy
Było to zwyczajne przyjęcie urodzinowe, dla najbliższych.
Tort był bardzo pyszny, odsyłam zainteresowanych do strony Dr Gerarda, wypieki
od serca- przepisy: https:
Ciasto lemon bez pieczenia
Składniki (na blaszkę do pieczenia 26x26 cm)
Na spód: •330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard
•130g roztopionego, przestygniętego masła
Dekoracja: •4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
•3 łyżki konfitury truskawkowej
•10 truskawek
Dodatkowo: •2 galaretki cytrynowe w proszku
•700ml gorącej wody
•około 520g podwójnych markiz dr Gerard
Masa serowa: •700ml mleka
•1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
•1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru
•1 łyżka mąki ziemniaczanej
•1 kopiasta łyżka mąki pszennej
•250g masła w temperaturze pokojowej
•6 łyżek cukru pudru
•2/3 łyżeczki ekstraktu
Sposób przygotowania
Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier wanilinowy i
zagotować. Do pozostałego mleka 200ml dodać budyń, obie mąki i dokładnie
wymieszać (można wymieszać krótko mikserem). Tak rozmieszany budyń z mąkami
dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje,
zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając, przez około
1 minutę.
Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do
całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło. Podwójne
markizy Mafijne Lemon przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło
i wymieszać.
Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do
pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć. Masło utrzeć z cukrem
pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty.
Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu
wymieszać mikserem do połączenia składników. Do kremu budyniowego dodać skórkę
z cytryny, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny, bardzo krótko wymieszać
mikserem. Połowę gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Składniki
do nasączenia wymieszać. Podwójne markizy Mafijne Lemon maczać przez parę
sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce.
Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić
do lodówki. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż
galaretka się rozpuści.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki
i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki
na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz