Jutro spodziewam się gości. Jak zwykle w takich
okolicznościach towarzyszyć mi będą KRAKERSY CEBULOWE DR GERARDA. Przygotuję też
moją ulubioną sałatkę. Bez słodkich dodatków nie odbędzie się żadne spotkanie,
więc upiekę jeszcze
CIASTO Z MASĄ KAWOWĄ
I JABŁKAMI.
Składniki :
Na ciasto - 5 jajek, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, szklanka
mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do
- pieczenia, 3 łyżki oleju, sól, 1,5 szklanki cukru.
Na masę : margaryna, łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kawy
rozpuszczalnej, ½ l mleka, budyń waniliowy, 1 kg jabłek, galaretka.
Sposób wykonania – Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić
na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając porcjami cukier. Pod koniec ubijania
dodać żółtka. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy
jajecznej. Dodać olej i wymieszać. Tortownicę wyłożyć pergaminem. I wylać
ciasto. Piec około 30 minut w temperaturze 180 C. Gdy wystygnie, przekroić na 3
blaty,. Mleko wlać do rondelka. Wsypać budyń, kawę i mąkę ziemniaczaną.
Zagotować, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia i
odstawić do wystudzenia. Jabłka wyszorować i wraz ze skórkami zetrzeć na tarce.
Przełożyć do garnuszka i podgrzewać, aż do uzyskania soku. Wówczas dodać
galaretkę w proszku i mieszać, aż się rozpuści. Gdyby jabłka były bardzo
kwaśne, dosypać cukier. Wystudzoną masę utrzeć z margaryną na puszysty krem. Na
pierwszy blat nałożyć warstwę kremu kawowego, a na niego masę jabłkową.
Przykryć drugim blatem i znów rozsmarować krem oraz masę jabłkową. Przykryć
trzecim blatem, lekko docisnąć i odstawić do wystudzenia. Czas przygotowania
około 75 minut. To pyszne ciasto możesz przygotować na spodzie biszkoptowym.
Jeśli nie masz czasu na jego pieczenie, użyj gotowych biszkoptów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz