wtorek, 24 kwietnia 2018

CO DLA GOŚCI?



Jutro spodziewam się gości. Jak zwykle w takich okolicznościach towarzyszyć mi będą KRAKERSY CEBULOWE DR GERARDA. Przygotuję też moją ulubioną sałatkę. Bez słodkich dodatków nie odbędzie się żadne spotkanie, więc upiekę jeszcze  
CIASTO Z MASĄ KAWOWĄ I JABŁKAMI.
Składniki :
Na ciasto - 5 jajek, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do
- pieczenia, 3 łyżki oleju, sól, 1,5 szklanki cukru.
Na masę : margaryna, łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, ½ l mleka, budyń waniliowy, 1 kg jabłek, galaretka.
Sposób wykonania – Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając porcjami cukier. Pod koniec ubijania dodać żółtka. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej. Dodać olej i wymieszać. Tortownicę wyłożyć pergaminem. I wylać ciasto. Piec około 30 minut w temperaturze 180 C. Gdy wystygnie, przekroić na 3 blaty,. Mleko wlać do rondelka. Wsypać budyń, kawę i mąkę ziemniaczaną. Zagotować, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Jabłka wyszorować i wraz ze skórkami zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnuszka i podgrzewać, aż do uzyskania soku. Wówczas dodać galaretkę w proszku i mieszać, aż się rozpuści. Gdyby jabłka były bardzo kwaśne, dosypać cukier. Wystudzoną masę utrzeć z margaryną na puszysty krem. Na pierwszy blat nałożyć warstwę kremu kawowego, a na niego masę jabłkową. Przykryć drugim blatem i znów rozsmarować krem oraz masę jabłkową. Przykryć trzecim blatem, lekko docisnąć i odstawić do wystudzenia. Czas przygotowania około 75 minut. To pyszne ciasto możesz przygotować na spodzie biszkoptowym. Jeśli nie masz czasu na jego pieczenie, użyj gotowych biszkoptów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz