poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Czekoladowiec

Witam. Co powiecie na czekoladowe ciacho? Ja jemu mówię tak! Przepis dostałam od koleżanki, która znalazła go na deserotece. Piekłam już i jest wyśmienite. Lubię mieć zawsze jakieś słodycze w domu. Najczęściej kupuję produkty firmy ,,Dr Gerard”. Polecam, są jak domowe np. baton Pryncypałki Mini oraz ciastka Mafijne Cytrynowe. A dziś zapraszam na pieczenie czekoladowca. Potrzebuję na nie: 70 % gorzką czekoladę, 250g masła, 6 jajek, 220 g cukru drobnego do wypieków, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 1 łyżka alkoholu, szczypta soli, pół opakowania proszku do pieczenia, 3 łyżki zmielonych orzechów, 2 łyżki skórki pomarańczowej. I zabieram się za pracę, zaczynając od: przygotowania  okrągłej formy do pieczenia mniej więcej 25-26cm, smaruję masłem , obsypuję mąką. W garnku rozpuszczam masło z czekoladą, dodaję kakao, dokładnie mieszam. Żółtka ubijam na puszystą masę z połową cukru. Białka ubijam na sztywno z solą, dosypuję potem resztę cukru. Do ciepłej czekolady wlewam ubite żółtka, dodaję mąkę, proszek do pieczenia, alkohol oraz pozostałe dodatki. Dobrze mieszam. Potem dodaję ubite białka i dokładnie, delikatnie mieszam. Piekarnik nagrzewam do 160stopni. Piekę około 25 minut, aż wyrośnie, potem zwiększam temperaturę do 180 stopni. Piekę jeszcze 20-25 minut. I to wszystko. Pamiętajcie jednak, że słodycze ,,Dr Gerard” mogą zastąpić Wam nie jedno domowe ciasto. I mniej z nimi pracy. Pozdrawiam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz