poniedziałek, 30 kwietnia 2018

zjazd motocyklowy

Moja koleżanka Paulina kocha motory. Razem ze swoim chlopakiem Kamilem i jego bratem Kacprem umowili sie,ze pojada w ostatnia niedziele na zjazd motocyklowy do Dębowca.Co roku odbywa  sie tam taka impreza na rozpoczecie i zakonczenie sezonu motocyklowego.Paula ma swoja Yamahe,Kamil takze,natomiast Kacper pojechal na swoim Suzuki.Oczywiscie kazdy  ubrany od stop do glow w  kombinezon,kask i cala ta reszte..Paula jak zawsze jechala miedzy chlopakami...podobno  bardzo bezpiecznie!W Dębowcu byli pod wrazeniem ilosci motocyklistow,na najrozniejszych motorach...bylo ich okolo tysiaca.Dla wszystkich przygotowano dwu godzinny koncert zespolow rockowych,a po nim grochowke i herbatke.Ale na kazdego uczestnika zjazdu  czekala jeszcze malutka slodka niespodzianka w postaci słodyczy Dr. Gerard oraz Sernika bez pieczenia z Pryncypałkami Classic,przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard
"SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
50 g migdałów,60 g masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Masa serowa:200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
9 płatków żelatyny (18 g),1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
180 g jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard".Wszyscy byli bardzo zadowoleni,a dodatkowo mieli bardzo pogodną i miłą niedziele.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz