środa, 25 kwietnia 2018

JAKI POCZĘSTUNEK?



Wszystko, co dobre szybko się kończy. Czekoladki pasja dr Gerarda zniknęły z naszego barku szybciej niż myślałam, a wieczorem spodziewamy się rodziców. Jak rozwiązać kwestię poczęstunku? Chyba upiekę dla nich
CAPPUCCINO POD BIAŁĄ PIERZYNKĄ.
Składniki :
Na ciasto : 4 jajka, 100 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, szczypta soli, łyżka kakao
Na poncz : łyżka kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki likieru kawowego.
Na krem : 150 g śmietanki 30 %, 250 g mascarpone, 3 – 4 łyżeczki cappuccino w proszku, tabliczka mlecznej czekolady
Na wierzch : 500 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru
Oraz : ziarenka kawy do ozdoby.
Sposób wykonania – Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodawać porcjami cukier i żółtka. Mąkę przesiać, wsypać do masy jajecznej, dodać kakao i delikatnie wymieszać łopatką. Dno tortownicy wyłożyć pergaminem i przelać ciasto. Piec w temperaturze170 C około 35 – 45 minut. Następnie pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Śmietanę przelać do rondelka. Dodać połamaną czekoladę i cappuccino. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada i cappuccino się rozpuszczą. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Dobrze schłodzoną masę miksować na wysokich obrotach, dodawać stopniowo serek mascarpone. Wystudzony biszkopt pokroić na 4 blaty. Teraz czas na poncz: w ¾ szklanki wody rozpuścić kawę i wymieszać z likierem. Nasączyć nim pierwszy blat. Rozsmarować na nim krem i przykryć kolejnym blatem. Powtarzać tę czynność składając tort. Ostatni blat pozostawić bez kremu. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając partiami cukier. Rozsmarować na wierzchu tortu. Ozdobić ziarenkami kawy. Odstawić do schłodzenia. Czas przygotowania około 90 minut. Zarówno biszkopt, jak i masę cappuccino, można przygotować dzień wcześniej – tort będzie jeszcze bardziej aromatyczny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz