Wszystko, co dobre szybko się kończy. Czekoladki pasja dr
Gerarda zniknęły z naszego barku szybciej niż myślałam, a wieczorem spodziewamy
się rodziców. Jak rozwiązać kwestię poczęstunku? Chyba upiekę dla nich
CAPPUCCINO POD BIAŁĄ
PIERZYNKĄ.
Składniki :
Na ciasto : 4 jajka, 100 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru,
szczypta soli, łyżka kakao
Na poncz : łyżka kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki likieru
kawowego.
Na krem : 150 g śmietanki 30 %, 250 g mascarpone, 3 – 4
łyżeczki cappuccino w proszku, tabliczka mlecznej czekolady
Na wierzch : 500 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru
Oraz : ziarenka kawy do ozdoby.
Sposób wykonania – Białka oddzielić od żółtek i ubić ze
szczyptą soli na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodawać porcjami cukier i
żółtka. Mąkę przesiać, wsypać do masy jajecznej, dodać kakao i delikatnie
wymieszać łopatką. Dno tortownicy wyłożyć pergaminem i przelać ciasto. Piec w
temperaturze170 C około 35 – 45 minut. Następnie pozostawić w piekarniku do
ostygnięcia. Śmietanę przelać do rondelka. Dodać połamaną czekoladę i
cappuccino. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada i
cappuccino się rozpuszczą. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Dobrze schłodzoną masę miksować na wysokich obrotach, dodawać stopniowo serek
mascarpone. Wystudzony biszkopt pokroić na 4 blaty. Teraz czas na poncz: w ¾
szklanki wody rozpuścić kawę i wymieszać z likierem. Nasączyć nim pierwszy
blat. Rozsmarować na nim krem i przykryć kolejnym blatem. Powtarzać tę czynność
składając tort. Ostatni blat pozostawić bez kremu. Śmietanę kremówkę ubić na
sztywno, dodając partiami cukier. Rozsmarować na wierzchu tortu. Ozdobić
ziarenkami kawy. Odstawić do schłodzenia. Czas przygotowania około 90 minut.
Zarówno biszkopt, jak i masę cappuccino, można przygotować dzień wcześniej –
tort będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz