Przekąski z
krakersami.
Zaczął się czas
spotkań rodzinnych i z przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Czy to
na działce czy w ogrodzie przed domem. Zastanawiamy się co
przygotować smacznego, kolorowego a zarazem coś całkiem innego niż
zazwyczaj. Proponuję smaczne, chrupiące kanapki. Przygotowane na
krakersach kanapkach paprykowych lub krakersach kanapkach cebulowych
czy pomidorowych dr Gerarda. Będą niezastąpione do naszych
ciekawych kanapek na wieczorne spotkania lub pikniki. Tak na przykład
możemy pokroić je w różne geometryczne kształty aby było
ciekawiej. Jedna z propozycji to mozzarella do tego pomidor, natka
pietruszki oraz może być delikatna szynka. Wszystko drobno pokroić
i na kanapki. Zielona propozycja to moja ulubiona zdrowa pasta.
Awokado, jajka ugotowane na twardo oraz sól, pieprz, oraz jedna
łyżka majonezu. Wszystko blendujemy. Gotowe przyozdobić plastrem
pomidora lub natką pietruszki. Również o orientalnym smaku będą
kanapki z przygotowaną pastą humus. Podam propozycję na pół
porcji. Potrzeba pół szklanki ugotowanej ciecierzycy do tego jedna
łyżeczka pasty sezamowej, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki wody
oraz do smaku cytrynę, blenderem miksujemy. Smarujemy taką smaczną
pastą na to można przygotować drobno pokrojone pomidory z bazylią,
natką sól oraz pieprz. Taką sałatką ozdabiamy kolejne kanapki.
Bardzo dobrze będzie wyglądał talerz przyozdobiony liśćmi sałaty
i poukładamy nasze krakersowe kanapki. Będzie ładnie, kolorowo
oraz pysznie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz