czwartek, 19 kwietnia 2018

Słodki smakołyczek



    Takie ciacho zrobię teraz na nadchodzący weekend, zapowiadają że ma być słoneczny i bardzo ciepły i tak trzymać, ponieważ planuję grilla dla znajomych na działce na otwarcie sezonu. Pianka malinowa z galaretką, czy jak kto woli ciasto z malinami bez pieczenia - znając moich łasuchów zrobi furorę na małych i dużych. Uwielbiam piec i myślę, że na pewno wyjdzie mi smaczna kombinacja.
 Składniki
-1 l śmietany 30%
-50 dkg serka mascarpone
-3 galaretki malinowe
- 60 dkg malin świeżych lub mrożonych
-5 łyżek cukru
-1 czubata łyżka żelatyny
-sok z 1/2 limonki
-50 ml niegazowanej wody
-1,5 paczki ciastek mafijnych Dr Gerarda

Polewa
-5 dkg czekolady
-20 dkg mini pryncypałków Dr Gerarda
-1 łyżka masła
-40-50 ml mleka 2%

Na blaszkę wykładam folię aluminiową. Na dnie układam ciastka mafijne od Dr Gerarda. Sok z limonki mieszamy z wodą i skrapiamy ciastka. Maliny odmrażamy i odsączamy sok na sicie.
Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody.
500 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 3 łyżki cukru oraz połowę serka mascarpone. Łyżkę masy dodajemy do żelatyny, wlewamy do śmietany i dokładnie miksujemy.
Masę rozkładamy równomiernie na ciastkach mafijnych, wyrównujemy powierzchnię. W masę śmietanową wbijamy delikatnie i równomiernie maliny. Wstawiamy do lodówki.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć wlewamy ją delikatnie na masę z malinami. Blachę ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 100-150 ml wrzącej wody. Odstawiamy w chłodne miejsce, a gdy zacznie tężeć ubijamy na sztywno pozostałe 500 ml śmietany. Pod koniec ubijania dodajemy pozostałe 2 łyżki cukru, resztę serka mascarpone oraz tężejącą galaretkę.
Masę wykładamy na galaretkę. Wyrównujemy powierzchnie. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.
Do niedużej miseczki wrzucamy pokruszone pryncypałki, kawałki czekolady. Dodajemy masło oraz mleko. Dokładnie rozpuszczamy na małym ogniu.
Polewamy zastygniętą masę śmietanową. Wstawiamy jeszcze na co najmniej 30 minut do lodówki.
Ciasto wyciągamy z lodówki bezpośrednio przed cpodaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz