piątek, 20 kwietnia 2018

koncert i urodziny

Razem z moją paczką znajomych zaplanowaliśmy weekend że wyjedziemy do innego miasta.Plan od piątku do niedzieli był następujący.W piątek mieliśmy iść na koncert naszego ulubionego zespołu disco polo,a w sobotę nasz kolega miał wyprawiać swoje urodziny.Przed weekendem zrobiliśmy rezerwację hotelu nieopodal hali na której miał się odbywać koncert.W piątek po zjedzeniu wczesnego obiadu ruszyliśmy w drogę dwoma samochodami.Standardową naszą tradycją jest to że zawsze na drogę bierzemy Słodycze z naszej ulubionej firmy Dr.Gerard tym razem wzięliśmy krakersy cebulowe,czekoladki pasja,ciastka jungle oraz krakersy kanapki paprykowe.Koncert zaczął się o godzinie 20:00,trwał do 23:00.W sobotni poranek zjedliśmy śniadanie i poszliśmy na spacer.Po powrocie do hotelu zjedliśmy obiad I zaczęliśmy ucztować urodziny naszego kolegi.Słodką niespodzianką było to że nasza koleżanka która uwielbia robić różne ciasta wzięła ze sobą Ciasto Lemon bez pieczenia,a przepis znalazła na stronie firmy Dr.Gerard
"SKŁADNIKI (na blaszkę do pieczenia 26x26 cm)
Na spód:330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard
130g roztopionego, przestygniętego masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Dodatkowo:2 galaretki cytrynowe w proszku
700ml gorącej wody,około 520g podwójnych markiz dr Gerar
Masa serowa:700ml mleka,1 opakowanie cukru wanilinowego 16g,1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej,1 kopiasta łyżka mąki pszennej
250g masła w temperaturze pokojowej,6 łyżek cukru pudru
2/3 łyżeczki ekstraktu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier wanilinowy i zagotować. Do pozostałego mleka 200ml dodać budyń, obie mąki i dokładnie wymieszać (można wymieszać krótko mikserem). Tak rozmieszany budyń z mąkami dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając, przez około 1 minutę.
Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło. Podwójne markizy Mafijne Lemon przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać.
Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty.
Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Do kremu budyniowego dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny, bardzo krótko wymieszać mikserem. Połowę gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Składniki do nasączenia wymieszać. Podwójne markizy Mafijne Lemon maczać przez parę sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce.Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc".Był to bardzo udany weekend,w niedzielę około 17:00 dotarliśmy do domu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz