Sałatkę
-krakersy Kanapki paprykowe od Dr Gerard 18 sztuk
-krakersy cebulowe od Dr Gerard 9 sztuk
-400 ml jogurtu naturalnego
-3 ogórki konserwowe
-6 łyżek ugotowanego ryżu
-puszka tuńczyka w sosie własnym
-6 ugotowanych jajek
-szczypiorek
-sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: na dnie naczynia układam krakersy Kanapki paprykowe (9 sztuk). Ogórki ścieram na grubej tarce, łączę z ugotowanym ryżem i 5 łyżkami jogurtu. Dodaję sól, pieprz do smaku i wykładam na ułożone wcześniej krakersy. Przykrywam krakersami cebulowymi. Tuńczyka mieszam z ugotowanymi żółtkami. Dodaję jogurt naturalny w takiej ilości, aby powstała gęsta pasta. Doprawiam do smaku i wykładam na krakersy. Układam krakersy Kanapki paprykowe i nakładam resztę jogurtu, wykładam posiekane białka i posypuję obficie szczypiorkiem.
Muffinki
-3 jajka
-1/3 szklanki oleju
-2/3 szklanki cukru pudru
-skórka otarta z 1 cytryny
-2/3 szklanki śmietany kremówki
-1,5 szklanki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 opakowanie czekoladowego kremu do tortów
-słodycze od Dr Gerard (baton Pryncypałki Mini 12 sztuk i rurki waflowe z mleczną czekoladą 4 sztuki)
-owoce (borówki i truskawki)
Sposób przygotowania: oddzielam żółtka od białek. Żółtka ubijam z olejem. Dodaję pół szklanki cukru pudru, skórkę cytrynową oraz śmietanę. Całość ucieram mikserem. Białka ubijam na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodaję do ucieranej masy na przemian z pianą z białek. Formę do pieczenia muffinek wykładam papilotkami. Następnie wykładam ciastem do 2/3 wysokości. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni i piekę przez około 25 minut, a następnie studzę i wyjmuję z foremek. Krem przygotowuję według przepisu na opakowaniu. Nakładam do szprycy i wyciskam na każdą muffinkę, krem dekoruję owocami (borówki i truskawki) i słodyczami Dr Gerarda (baton Pryncypałki Mini i rurki waflowe z mleczną czekoladą). Pyszne, wiosenne połączenie smaków na słono lub na słodko. Dla każdego coś dobrego. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz