środa, 25 kwietnia 2018

DOBRY SPOSÓB



Dzieci mojej sąsiadki są prawdziwymi urwisami. Wszystkim lokatorom naszej kamienicy dają się we znaki. Na szczęście znalazłam na to sposób. Problem  pomagają mi rozwiązać PRYNCYPAŁKI MINI DR GERARDA. Zawsze są skuteczne, ale zdarza się, że nie mam ich pod ręką. Wtedy zastępuję je innymi smakołykami. Wczoraj na przykład zadziałało moje
CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI.
Składniki : 1 kostka drożdży, 60 g drobnego cukru, sól, 600 g mąki, 80 g masła, 30 ml mleka, 1 jajko
Na nadzienie – 2 kg jabłek, sok z 1 cytryny, 50 g cukru, 750 ml soku jabłkowego, 1 budyń waniliowy
Wykończenie : 100 g płatków migdałowych, 50 g cukru, 70 g masła
Sposób wykonania – Z drożdży, łyżki cukru, dwóch łyżek mąki i małej ilości letniego mleka przygotować zaczyn. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać do misy, dodać szczyptę soli, jajko, pozostały cukier, resztę letniego mleka, zaczyn i rozpuszczone masło. Wymięsić na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka obrać , wykroić gniazda nasienne, pokroić na kawałki i wymieszać z sokiem cytrynowym. Wsypać je do garnka, dodać 2/3 soku jabłkowego oraz cukier, chwilę pogotować. W pozostałym soku wymieszać proszek budyniowy, wlać do jabłek i gotować około 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Wystudzić. Dużą blachę z wyższymi krawędziami natłuścić i wysypać mąką. Ciasto rozwałkować na 2 płaty. Jednym wyłożyć dno blachy, tworząc wyższe krawędzie. Rozłożyć nadzienie jabłkowe. Przykryć drugim płatem, łącząc oba płaty z sobą ( nadzienie nie wypłynie ). Wierzch ciasta posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i płatkami migdałów. Piec około 40 minut w 175 . Czas przygotowania około 85 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz