czwartek, 26 kwietnia 2018

Bardzo orzechowe ciacho

Wczoraj przygotowałam wyśmienity, niepowtarzalny torcik czekoladowy z bananami, to jeden z przepisów, który znajduje się na stronie Dr Gerarda, a dzisiaj upiekłam pyszne orzechowe ciasto, w którym również wykorzystałam słodycze Dr Gerarda. Wypróbujesz? Oto potrzebne składniki: 

Biszkopt
-5 jajek 
-150 g cukru 
-100 g mąki tortowej 
-100 g mąki ziemniaczanej 
-1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa orzechowa
-30 dag zmielonych orzechów włoskich
-300 ml mleka
-20 dag cukru
-30 dag masła

Ciasto orzechowe
-5 białek
-250 g drobno pokrojonych orzechów 
-1 szklanka cukru
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżka mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli

Dodatkowo
-puszka masy krówkowej
-kruche ciasteczka orzechowe od Dr Gerard 
-orzechy do posypania wierzchu

Sposób przygotowania: białka ubijam z solą i cukrem. Dodaję po żółtku i ubijam. Do ubitych jajek przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam szpatułką, wykładam na blaszkę (25/32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piekę około 25 minut w 175 stopniach. Masa orzechowa: mleko gotuję z cukrem, wsypuję zmielone orzechy i całość gotuję około 10 minut, a następnie studzę. Margarynę ucieram na puch, dodaję porcjami zimną masę orzechową i miksuję. Masę dzielę na dwie części. Ciasto orzechowe: białka ubijam z solą na puch, dodaję cukier i miksuję. Następnie dodaję mąki i proszek, mieszam szpatułką. Pod koniec dodaję drobno posiekane orzechy i piekę 30 minut w 180 stopniach. Studzę. Przełożenie: na biszkopt wykładam pierwszą część masy orzechowej, przykrywam ciastem orzechowym i wykładam drugą część masy orzechowej, na której układam kruche ciasteczka orzechowe (jedno obok drugiego, orzechami w dół) i smaruję masą krówkową, a wierzch posypuję orzechami. Ciasto przechowuję w lodówce. Bardzo pyszne i orzechowe ciacho, musisz koniecznie spróbować. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz