poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Jak przechowywać słodycze?


Przechowujemy słodycze.

Jak przechowywać słodycze, cukierki czy ciastka. Na półkach sklepowych możemy zobaczyć jak równiutko poukładane są paczki ze słodkościami. Producenci tworzą co rusz nowe szczelnie, odpowiednio dobrane opakowania. Każdy rodzaj jest dobrany odpowiednio do produktu. Inne używa się do cukierków tak zwanych szklaków a inne do ciastek. I tak najczęściej przeze mnie kupowane ciastka dr Gerarda mają także odpowiednio dobrane opakowanie do danego produktu. Jak krakersy kanapki cebulowe, czy baton pryncypałki mini albo ciastka Jungle. Przecież chodzi o ich dobrą jakość, smak, wartości jak również estetykę. Trwałość produktu aby móc delektować się dłużej ich smakiem. Producenci muszą umieszczać prócz składu również datę przydatności do spożycia danych produktów. Co dla nas jako konsumentów jest bardzo istotne. Niewłaściwe przechowywanie oraz wilgoć, wysoka temperatura może spowodować szybsze zepsucie. Szczególną uwagę powinniśmy poświęcić produktom z dodatkiem czekolady. Nie raz zdarza nam się kupić cukierki czekoladowe z białym nalotem. To efekt złego przechowywania. Latem wkładamy takie wyroby do lodówki. Lecz jest to błędne przyzwyczajenie. Czekolada powinna być w chłodnym miejscu. W wyższych temperaturach traci walory smakowe, staje się miękka oraz konsystencję. Powinniśmy chronić również przed dostępem słońca. Najlepiej w pudełku w szafce. A jak kupimy czekoladę lub ciastka z dodatkiem tego słodkiego nadzienia to delektujmy się ich smakiem z rodziną. Wtedy zniknie problem przechowywania takich produktów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz