poniedziałek, 30 kwietnia 2018
Coś na deser...
Mam dzisiaj ochotę na upieczenie jakiegoś ciasta na deser , padło na sernik. Ponieważ mamy długi weekend to należało by mieć co nieco dla niespodziewanych gości.
Ten wspaniały sernik, którego przepis wam dziś podam przekazywany jest z rąk do rąk i testowany przez niejedną ciocię i kuzynki. Sekret udanego sernika w bardzo dużym stopniu uzależniony jest od samego sera. Im tłustszy tym lepszy, bardziej kremowy będzie. Wszystkie składniki na sernik musimy wyjąć z lodówki na kilka godzin przed miksowaniem i pieczeniem. Wtedy konsystencja sernika jest lekko pulchna. Smak jest wspaniały, słodki, śmietankowy, rozpływający się w ustach, mój nr 1 wśród serników.
Składniki
-1 kg białego sera
-8 jajek
-2 budynie śmietankowe
-3/4 szklanki cukru
-16 g cukru waniliowego
-250 g markiz Mafijnych Cytrynowych
od Dr Gerarda
Wszystkie składniki na sernik muszą mieć tę samą temperaturę.
Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym na jasną masę.
Następnie dodajemy budyń i powoli po jednej łyżce ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do powstałej masy z sera. Ciastka mafijne wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Następnie zalewamy masą serową i pieczemy w temperaturze 180C przez ok. 40-50 minut.
Po upieczeniu sernika nie wyciągamy od razu z piekarnika, przez 15 minut trzymamy przy zamkniętych drzwiczkach, następnie lekko uchylamy i ponownie czekamy 15 minut. Po ostudzeniu wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego i udanego długiego weekendu!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz