Dzisiaj przygotowałam kolejny deser, w którym wykorzystałam słodycze Dr Gerarda i wyszło mi przepyszne ciasto z bitą śmietaną, kremem czekoladowym, czekoladkami i galaretką z wiśniami. Doskonałe do kawy w piękne wiosenne popołudnia, które można spędzić na świeżym powietrzu. Wypróbujesz? Oto niezbędne składniki:
Biszkopt
-6 jajek
-1 szklanka mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 szklanka cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem czekoladowy
-200 g masła
-2 budynie śmietankowe
-2 czekolady deserowe
-2 łyżki cukru
Krem śmietanowy
-500 ml śmietany 30%
-2 łyżki cukru pudru
-60 g żelatyny fix-deserowej
Dodatkowo
-czekoladki Pasja od Dr Gerard wiśniowe
-1 litr kompotu z wiśniami
-2 galaretki wiśniowe
-2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec dodaję stopniowo cukier i łączę z żółtkami. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy. Ciasto przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25/30 cm). Piekę 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzę. Krem czekoladowy: miękkie masło ucieram na puch. Budyń gotuję wg przepisu na opakowaniu i studzę. Dodaję łyżkami do utartego masła. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i ostudzoną łączę z masą budyniową. Zimny biszkopt przecinam wzdłuż na pół i przekładam kremem czekoladowym. Masa śmietanowa: zimną kremówkę ubijam z cukrem pudrem. Żelatynę przygotowuję według przepisu na opakowaniu i łączę z kremówką. Masę śmietanową wykładam na wierzch biszkoptu, układam na niej czekoladki Pasja (w równych 1 cm odstępach) i odstawiam w chłodne miejsce do stężenia. Galaretka wiśniowa: kompot z wiśni wraz z wiśniami przelewam do rondelka, uzupełniam do 3 szklanek płynu i gotuję. Łączę z galaretkami, dokładnie mieszam i odstawiam do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę z wiśniami wylewam na wierzch czekoladek. Gotowe ciasto przechowuję w lodówce, a przed podaniem musi tam spędzić minium 4 godziny. Do przygotowania wykorzystajcie najsmaczniejsze słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz