poniedziałek, 30 kwietnia 2018
Grill na działce
Z robiłem pyszne ciasto, tarte bez pieczenia z strony Doktora Gerarda http://drgerard.eu/ zabrałem ją na działkę gdzie spotkałem się z przyjaciółmi na grillu. Po drodze zakupiłem ciastka-jungle od firmy Doktor Gerard. W przerwie podałem kawę i ciasto z słodyczami. W gronie przyjaciół spędziłem miło czas. Wszyscy byli zachwyceni smakiem ciasta. Wieczorem wróciliśmy do domu. Składniki (3 małe tartaletki lub jedna duża o średnicy 23 cm)
Na spód:
• 150 g ciasteczek Maltikeks w gorzkiej czekoladzie dr Gerard
• 50 g ciasteczek Maltikeks w mlecznej czekoladzie dr Gerard
• 100 g rozpuszczonego masła
Wypełnienie:
• 200 g serka waniliowego
• 100 ml schłodzonej śmietanki 30%
• 100 g ciasteczek Maltikeks w mlecznej czekoladzie dr Gerard
• 2 łyżeczki cukru pudru
• 1 łyżka żelatyny
• 1/4 szklanki wrzątku
Na wierzch:
• suszona żurawina
• kakao
• gorzka czekolada
• płatki migdałowe lub wiórki kokosowe
Sposób przygotowania
Spód:
W malakserze zmiksuj na drobny piasek ciasteczka. Przesyp do miski i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Masą wyłóż foremki do tartaletek i schowaj je do lodówki w celu schłodzenia.
Wypełnienie:
Żelatynę rozpuść we wrzątku energicznie mieszając, odstaw na chwilę do przestygnięcia. W misce wymieszaj serek, śmietankę i cukier. Dodaj przestudzoną żelatynę i zmiksuj mikserem do połączenia się składników. Odstaw na pół godziny aby masa zgęstniała.
W tym czasie zmiksuj na piasek ciasteczka Maltikeks. Dodaj je do masy serowej i wymieszaj. Masę przełóż na schłodzone spody tartaletek. Na wierzchu rozłóż suszoną żurawinę i posyp: kakao, startą czekoladą, płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi -wybierz co lubisz najbardziej.
Schowaj do lodówki na kilka godzin -masa jeszcze potrzebuje trochę czasu by zgęstnieć
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz