środa, 25 kwietnia 2018

Deszczowy dzień.

Dzisiaj deszczowa pogoda. Postanowiliśmy z rodziną że przydało by się coś do kawy. Zrobiliśmy więc piccolo e dolce z strony Doktora Gerarda. http://drgerard.eu/ Składniki Spód –idealnie chrupiący, dla pobudzenia zmysłów: • 200g ciasteczek „Kremisie” dr Gerard • 75g rozpuszczonego masła Masa serowa z dynią –gwóźdź programu: • 150g dyni • 500g zmielonego twarogu • 100g mascarpone • 100g cukru • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • ziarenka z ¼ laski wanilii • szczypta cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej • pół łyżeczki skórki z pomarańczy • 3 nieduże jajka Mus czekoladowy: • 250ml śmietanki 36% • 100g deserowej czekolady • kremisiowy krem (ten, który wcześniej zdjąłeś z ciasteczek Frużelina wiśniowa: • szklanka wydrylowanych wiśni • 1 łyżeczka soku z cytryny • 2 łyżki cukru • 50ml rumu • 1 mała gwiazdka anyżu • 2-3 ziarna kardamonu • szczypta cynamonu • dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej + pół szklanki wody Sposób przygotowania Spód: Z ciasteczek zdejmij misie (nie martw się, użyjesz ich za chwilę), zblenduj. Dodaj rozpuszczone masło i ponownie zblenduj. Ciasteczkową masę ułóż na dnie i na ściankach foremek, wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia (ja użyłem ceramicznych kokilek). Masa serowa z dynią: Dynię pokrój w kostkę –nie za dużą, nie za małą, wcześniej wyjmij pestki. Ułóż na papierze do pieczenia, piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie zmiksuj na gładkie puree. Twaróg wymieszaj z mascarpone i dynią. Dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, skórkę z pomarańczy, cynamon, kardamon i gałkę. Na samym końcu dodawaj po 1 jajku, za każdym razem miksując. Gotową masę przełóż do przygotowanych wcześniej foremek. Wstaw do piekarnika ogrzanego do temperatury 180 stopni C. Piecz ok. 30 minut Mus czekoladowy: Śmietankę ubij na sztywno (UWAGA: dla pewności, czy śmietanka jest już gotowa, odwróć miskę do góry dnem nad głową. Jeśli jesteś wciąż suchy, to znaczy, że śmietanka jest ubita poprawnie. Uważaj jednak, żeby nie przedobrzyć i nie stworzyć słowiańskiego masła!) W kąpieli wodnej rozpuść połamaną czekoladę z kremem z kremisiów, następnie ostudź. Dodaj do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając łyżką, ażpowstanie puszysta masa. Sernik po całkowitym wystudzeniu pokryj szczodrze musem. Wstaw do lodówki na minimum godzinę Frużelina wiśniowa: Wiśnie zagotuj, dodaj sok z cytryny, cukier, kardamon, anyż i cynamon. Na koniec dodaj rum. Gotuj, ażfrużelina delikatnie odparuje. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i stopniowo dodawaj co wiśni, ażfrużelina lekko zgęstnieje. Do dekoracji użyłem ciasteczek dr Gerard: Maltikeks, Kremisie i Pryncypałki mini. Nie zapomnij o wiśniach!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz