Domowe
lody.
Jak zrobić samemu
pyszne domowe lody. Kto nie pamięta smaku z dzieciństwa. Prosty
przepis na waniliowe lody. Potrzebujemy: pięć jajek, jedna szklanka
cukru pudru, cukier waniliowy, pół litra śmietany kremówki.
Przygotowanie: Jajka dokładnie umyć oddzielić białka od żółtek,
ubijamy osobno białka z 1/3 cukru na sztywną pianę, żółtka
ucieramy z resztą cukru oraz cukru waniliowego. Osobno ubijamy
śmietanę kremówkę najlepiej 36% przed ubiciem dodajemy trzy
łyżki cukru pudru. Oczywiście śmietana musi być zimna aby dobrze
się ubiła. Pozostaje nam jedynie połączyć wszystkie trzy masy ze
sobą. Musi nam powstać jednolita gładka masa. Wlewamy do
pojemników i wkładamy do zamrażalnika. Najlepiej na całą noc.
Inny prosty sposób to po prostu odpowiednie ubicie śmietany
kremówki oczywiście tłustej, dodajemy do smaku cukier puder i
można masę śmietanową podzielić na dwie części, do jednej
części dodajemy zmiksowane truskawki a do drugiej części
przygotowane wcześniej wiórki czekoladowe starte na grubych
oczkach. Do pojemników i na całą noc do mrożenia. Potem pozostaje
przygotować gorącą szarlotkę, którą udekorujemy kulkami
domowych lodów. Również przepysznie, kolorowo będzie kiedy
włożymy do pucharków trzy kulki lodów pokrojone owoce ananas,
truskawki do tego słodycze dr Gerarda Pryncypałki czy
ciastka Jungle. Będzie przepysznie oraz słodko. Każdy sam może
tworzyć rozmaite smaki domowych lodów w zależności od upodobań
smakowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz