wtorek, 24 kwietnia 2018

Domowe lody.


Domowe lody.

Jak zrobić samemu pyszne domowe lody. Kto nie pamięta smaku z dzieciństwa. Prosty przepis na waniliowe lody. Potrzebujemy: pięć jajek, jedna szklanka cukru pudru, cukier waniliowy, pół litra śmietany kremówki. Przygotowanie: Jajka dokładnie umyć oddzielić białka od żółtek, ubijamy osobno białka z 1/3 cukru na sztywną pianę, żółtka ucieramy z resztą cukru oraz cukru waniliowego. Osobno ubijamy śmietanę kremówkę najlepiej 36% przed ubiciem dodajemy trzy łyżki cukru pudru. Oczywiście śmietana musi być zimna aby dobrze się ubiła. Pozostaje nam jedynie połączyć wszystkie trzy masy ze sobą. Musi nam powstać jednolita gładka masa. Wlewamy do pojemników i wkładamy do zamrażalnika. Najlepiej na całą noc. Inny prosty sposób to po prostu odpowiednie ubicie śmietany kremówki oczywiście tłustej, dodajemy do smaku cukier puder i można masę śmietanową podzielić na dwie części, do jednej części dodajemy zmiksowane truskawki a do drugiej części przygotowane wcześniej wiórki czekoladowe starte na grubych oczkach. Do pojemników i na całą noc do mrożenia. Potem pozostaje przygotować gorącą szarlotkę, którą udekorujemy kulkami domowych lodów. Również przepysznie, kolorowo będzie kiedy włożymy do pucharków trzy kulki lodów pokrojone owoce ananas, truskawki do tego słodycze dr Gerarda Pryncypałki czy ciastka Jungle. Będzie przepysznie oraz słodko. Każdy sam może tworzyć rozmaite smaki domowych lodów w zależności od upodobań smakowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz