poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Pyszne słodkości

Na niedzielne popołudnie przygotowałam ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i waniliowym, ciasteczkami z nadzieniem truskawkowym, truskawkami i galaretką. Ciasto było słodkie i pyszne. Spróbujesz? Oto składniki: 

Biszkopt
-4 jajka
-4 łyżki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-3 łyżki mąki pszennej

Krem budyniowy
-2 łyżka mąki ziemniaczanej 
-2 łyżka mąki pszennej 
-4 łyżki cukru 
-pół litra mleka
-3 żółtka
-250 g masła 

Krem waniliowy
-2 opakowania gotowego kremu waniliowego
-2 szklanki mleka
-2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo
-ciastka Jungle od Dr Gerard z nadzieniem truskawkowym 
-opakowanie mrożonych truskawek 
-2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywno, dodaję cukry, stopniowo dodaję po jednym żółtku, a następnie proszek do pieczenia i mąkę. Wylewam na blachę i piekę przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Krem budyniowy: pół szklanki mleka gotuję z 4 łyżkami cukru i mieszam do jego rozpuszczenia. W pozostałym mleku mieszam dokładnie obie mąki oraz żółtka i wlewam na gotujące się mleko energicznie mieszając. Gotowy budyń odstawiam do wystudzenia. Masło ucieram do białości i porcjami dodaję budyń. Ucieram na gładką masę i wykładam na biszkopt. Krem waniliowy: gotowy krem miksuję z mlekiem przez chwilę. Żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklanki gorącej wody, studzę i dodaję do kremu. Połowę kremu wykładam na budyń, układam ciastka Jungle i nakładam pozostały krem. Galaretki rozpuszczam w 750 ml gorącej wody. Na kremie układam truskawki i zalewam tężejącą galaretką. Ciasto przechowuję w lodówce. Doskonałe zestawienie smaków w jednym kawałku. Idealny dodatek do ulubionej kawy. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz