wtorek, 26 lutego 2019

Ciasto ciotuchny

Witam. Wczoraj odwiedziła mnie moja ciocia. Przyniosła mi paczkę ciastek ,,Dr Gerard” i to nie słodki, były to ciastka Ghosters o smaku keczupowym. I jeszcze swój własny wypiek. Powiedziała, że zrobiła je specjalnie dla mnie. Nie miałam ochoty na nic słodkiego, ale jak odmówić cioci. I oczywiści od razu poprosiła, bym zapisała sobie  jej przepis. Składniki do ciociowego ciasta to: trzy jajka, pół szklanki mąki, szklanka mąki ziemniaczanej, trzy łyżki cukru, dwie łyżki  kakao. Kolejne składniki to warstwa kawowa: 300 ml śmietany kremówki, cztery łyżki kawy rozpuszczalnej, pół szklanki cukru pudru, trzy łyżeczki żelatyny, 250 g serka mascarpone.  Warstwa czekoladowa to: 400 ml śmietanki kremówki,  tabliczka białej czekolady, trzy łyżeczki żelatyny. Ciocia mówiła jak robiła: białka ubiłam na sztywno, a pod koniec dodałam cukier. Potem dodałam rozbełtane żółtko, następnie przesiane obie mąki i kakao. Wymieszałam. Przełożyłam do przygotowanej formy i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika . Piekłam około 25 min. Kawę rozpuściłam w kilku łyżkach wody i dodałam żelatynę. Żelatynę odstawiłam i zajęłam się serkiem, który ubiłam z cukrem, dodałam śmietankę i dalej ubijałam. Kiedy masa była sztywna ,dodałam żelatynę. Dokładnie wymieszałam. Przełożyłam masę na wystudzony biszkopt i wstawiłam do lodówki. Jeszcze została nam część  czekoladowa. Żelatynę rozpuściłam w kilku łyżkach gorącej wody a czekoladę połamałam na kawałki. Rozpuściłam ją w gorącej kąpieli z dodatkiem troszkę śmietanki. Śmietankę ubiłam na sztywno, pod koniec dodałam rozpuszczoną czekoladę oraz żelatynę.  Przełożyłam masę czekoladową na masę kawową i wstawiłam do lodówki. I to cały cioci przepis. Oczywiście sięgnęłam także po Ghosters o smaku keczupowym ,,Dr Gerard”. Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz