poniedziałek, 18 lutego 2019

Rodzaje smaków – czyli tradycjonaliści i odkrywcy



Zmysły – tak ogólnie ujmując – odpowiadają za odbiór bodźców zewnętrznych i są kwintesencją naszego życia. To dzięki zmysłom możemy czuć, widzieć, słyszeć, rozpoznawać zapach oraz smak. Dzisiaj za sprawą słodyczy Dr Gerarda zainteresowałam się jednym z nich, który odpowiada właśnie za rozpoznawanie smaków. Tym zmysłem jest smak. Dzięki kubkom smakowym rozmieszczonym w jamie ustnej i na języku mamy możliwość rozpoznawania tego co jemy i określenia czy potrawa jest słodka, kwaśna, słona, czy gorzka. Smak pełni w naszym życiu ważne funkcje. Podczas życia uczymy się definiować odbierane przez ów zmysł doznania smakowe, przypisywać je konkretnym potrawom, określać które z nich nam odpowiadają a których wolimy unikać. Dzięki tym naturalnym doświadczeniom możemy odbierać informację z organizmu, na co aktualnie nasz organizm ma zapotrzebowanie. Wówczas mówimy, że mamy na coś smaka. Często poszukujemy w naszym życiu smaków z dzieciństwa uznając je za wzorcowe, idealne. Ściśle powiązane są z naszymi emocjami, być może dlatego są dla nas tak istotne. Zatem szukamy tradycyjnych smaków, gdy je znajdujemy – często do nich wracamy – nie pojawia się spadek zainteresowania daną potrawą, produktem spożywczym mimo dużej częstotliwości stykania się z danym bodźcem smakowym. Na przykład ja często sięgam po ciastka Mafijne i zawsze do nich wracam – dla mnie są sprawdzoną idealną słodką przekąską na różne okazje i co ważne wiążą się z nimi miłe wspomnienia. Czasami jednak zdarza się, iż potrzebujemy zasmakować czegoś nowego, zaskakującego, nieoczywistego. W ofercie słodyczy Dr Gerard często pojawiają się nowości. Precel z czekoladą, chili i solą to idealna propozycja dla poszukiwaczy nowych doznań smakowych, których określiłabym mianem: odkrywcy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz