poniedziałek, 18 lutego 2019

Pieczemy czy smażymy pączki?


          Podkoziołek już blisko. Inni mają ostatki, kozę, śledzika itd. Wcześniej jeszcze tłusty czwartek. Czyli obżarstwo. W każdym domu smaży się pączki, faworki, chruściki. Smażymy czy pieczemy pączki? Na ten temat dyskusje trwają od zawsze. Starsze gospodynie używają zwrotu upiekłam pączki, czy mają rację? Ja uważam, że nie. Wytłumaczył mi to brat, który ukończył tzw. gastronomika. Chodzi o środowisko procesu, smaży się z wykorzystaniem tłuszczu a piecze się wykorzystując gorące powietrze w piekarniku. Więc gdybyśmy włożyli urobione pączki do piekarnika i upiekli. To otrzymalibyśmy drożdżowe bułeczki z dżemem. A kto nie ma czasu lub chęci na smażenie, kupuje słodycze „dr Gerard” i ma, co chce, rurki, draże, ciastka Mafijne. Wracając do smażenia pączków, to, jaki tłuszcz używać w cukiernictwie? Jaki tłuszcz szkodzi naszemu zdrowiu? Wiadomo wraz z rozwojem branży spożywczej i świadomości konsumenta, zmieniamy swoje poglądy. Nasze babki w kuchni bazowały na tłuszczach zwierzęcych, następne pokolenia przeszły na oleje i margaryny, czyli tłuszcze roślinne. Wraz ze wzrostem zapotrzebowania na ten niezbędny w cukiernictwie składnik, producenci szukali sposobów na dostarczenie produktów, albo na uzyskiwaniu bardziej wydajnych półproduktów. Nie wszystkie są dla człowieka korzystne, mają wpływ na poziom cholesterolu i choroby układu krążenia. Tłuszcze trans – sama nazwa daje do myślenia. Co to jest? Mówiąc inaczej tłuszcze utwardzone. Powstają one w przemysłowym procesie uwodornienia olejów roślinnych. Taki tłuszcz już nie jest płynny tylko ma konsystencję stałą. Nie jedna Pani uzna, że nie ma problemu z tego typu tłuszczem, ponieważ używa masła. To nie prawda masło również zawiera tłuszcze trans.
          Ale, co tam. Pączki to pączki. Muszą być usmażone na tłuszczu i koniec. Bez tych okrągłych, nadzianych kulek nasza kuchnia byłaby uboższa. Można dyskutować czy pączki mają być polukrowane, posypane cukrem czy polane czekoladą albo, czego użyć do szprycowania dżemu, marmolady różanej czy masy adwokatowej? Pączki muszą być i tyle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz