Podkoziołek
już blisko. Inni mają ostatki, kozę, śledzika itd. Wcześniej jeszcze tłusty
czwartek. Czyli obżarstwo. W każdym domu smaży się pączki, faworki, chruściki. Smażymy
czy pieczemy pączki? Na ten temat dyskusje trwają od zawsze. Starsze gospodynie
używają zwrotu upiekłam pączki, czy mają rację? Ja uważam, że nie. Wytłumaczył mi
to brat, który ukończył tzw. gastronomika. Chodzi o środowisko procesu, smaży
się z wykorzystaniem tłuszczu a piecze się wykorzystując gorące powietrze w
piekarniku. Więc gdybyśmy włożyli urobione pączki do piekarnika i upiekli. To otrzymalibyśmy
drożdżowe bułeczki z dżemem. A kto nie ma czasu lub chęci na smażenie, kupuje
słodycze „dr Gerard” i ma, co chce, rurki, draże, ciastka Mafijne. Wracając do
smażenia pączków, to, jaki tłuszcz używać w cukiernictwie? Jaki tłuszcz szkodzi
naszemu zdrowiu? Wiadomo wraz z rozwojem branży spożywczej i świadomości
konsumenta, zmieniamy swoje poglądy. Nasze babki w kuchni bazowały na
tłuszczach zwierzęcych, następne pokolenia przeszły na oleje i margaryny, czyli
tłuszcze roślinne. Wraz ze wzrostem zapotrzebowania na ten niezbędny w
cukiernictwie składnik, producenci szukali sposobów na dostarczenie produktów,
albo na uzyskiwaniu bardziej wydajnych półproduktów. Nie wszystkie są dla
człowieka korzystne, mają wpływ na poziom cholesterolu i choroby układu
krążenia. Tłuszcze trans – sama nazwa daje do myślenia. Co to jest? Mówiąc inaczej
tłuszcze utwardzone. Powstają one w przemysłowym procesie uwodornienia olejów
roślinnych. Taki tłuszcz już nie jest płynny tylko ma konsystencję stałą. Nie jedna
Pani uzna, że nie ma problemu z tego typu tłuszczem, ponieważ używa masła. To nie
prawda masło również zawiera tłuszcze trans.
Ale,
co tam. Pączki to pączki. Muszą być usmażone na tłuszczu i koniec. Bez tych
okrągłych, nadzianych kulek nasza kuchnia byłaby uboższa. Można dyskutować czy
pączki mają być polukrowane, posypane cukrem czy polane czekoladą albo, czego
użyć do szprycowania dżemu, marmolady różanej czy masy adwokatowej? Pączki muszą
być i tyle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz