Niespodziewana wizyta
Jak często bywa w takich sytuacjach, kiedy ktoś wpada niezapowiedziany,
szukamy pomocy, na stronie internetowej – dr Gerard – wypieki od serca…https:
Składniki
ciasto
marchewka
350 g
sok z cytryny
2 łyżeczki
Kostka do pieczenia Kasia
250 g
brązowy cukier
250 g
skórka i sok z pomarańczy
1 szt.
jajko
4 szt.
mąka samorosnąca
375 g
cynamon
1 łyżeczka
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
koniak
2 łyżeczki
orzechy włoskieod dr Gerarda
80 g
złote rodzynki
150 g
polewa
sok z pomarańczy
0,5 szt.
cukier puder
350 g
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować tłuszczem i
obsypać mąką kwadratową formę (31cm).
Krok 2
Starte marchewki włożyć do miski, spryskać sokiem z cytryny
i wymieszać.
Krok 3
Pokroić Kasię na małe kawałki i włożyć do miski. Dodać
cukier i ucierać elektryczną ubijaczką lub ręcznie, aż do uzyskania lekkiej i
puszystej masy.
Krok 4
Do masy dodawać po jednym jajku. Po trochu dodawać sok
pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i koniak. Miksować na małych obrotach.
Krok 5
W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i
cynamonem. Dodać do mieszanki suche składniki. Mieszać do połączenia wszystkich
składników.
Krok 6
Dodać marchewkę, orzechy i rodzynki. Przy pomocy szpatułki
wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć masę do przygotowanej formy.
Krok 7
Piec przez około 70 minut lub do momentu, gdy szpikulec
włożony do środka ciasta będzie czysty po wyjęciu (oznacza to, że ciasto jest gotowe).
Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia na
drucianej podstawce.
Krok 8
Polewa: Wlać sok pomarańczowy do miski i powoli dodawać
cukier puder. Stale mieszać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Oblać
polewą wystudzone ciasto.
Krok 9
Można udekorować marchewkami z marcepanu lub pomady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz