czwartek, 14 lutego 2019

Deser na walentynki

Z okazji Walentynek przygotowałam na deser ciasto czekoladowe z kremem wafelkowym, herbatnikami, kremem czekoladowym i ciastkami w kształcie serduszek. Same słodkości. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki: 

Ciasto
-4 jajka
-1 budyń czekoladowy
-pół szklanki cukru
-1 łyżka kakao
-2 łyżki mąki tortowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem wafelkowy 
-300 ml kremówki
-200 g mascarpone
-3 łyżki cukru pudru
-Pryncypałki- wafelki w czekoladzie białej od Dr Gerard około 9-10 sztuk 

Krem czekoladowy 
-2 szklanki mleka
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 łyżki mąki pszennej
-2 żółtka
-5 dag mlecznej czekolady
-3 łyżki kakao 
-30 dag masła
-pół szklanki cukru pudru

Dodatkowo
-ciastka pierniki od Dr Gerard w kształcie serduszek 24 sztukl
-herbatniki z polewą kakaową od Dr Gerard opakowanie 

Sposób przygotowania: ciasto: żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszam powoli i wylewam na blachę (20/26 cm) wyłożoną papierem. Piekę około 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przecinam na 2 blaty. Krem wafelkowy: śmietanę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, a następnie serek mascarpone, a na końcu pokruszone wafelki. Krem czekoladowy: w szklance mleka mieszam kakao, mąki oraz żółtka, drugą szklankę mleka gotuję i na gotujące się mleko wlewam kakaową mieszankę, mieszam do momentu zagotowania i zgęstnienia. Połamaną czekoladę dodaję do budyniu i mieszam do momentu jej rozpuszczenia, a następnie studzę. Masło ucieram z cukrem na puszysty krem i dodaję małymi porcjami budyń cały czas ucierając. Złożenie: Na pierwszy blat ciasta wykładam krem wafelkowy i nakładam drugą część ciasta, którą smaruję połową kremu czekoladowego. Na krem wykładam herbatniki z polewą kakaową i smaruję resztą kremu. Na wierzchu układam w równych odstępach pierniki w kształcie serduszek. Ciasto przed podanie schładzam w lodówce. Bardzo dobre i obłędnie wyglądające ciasto. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz