środa, 27 lutego 2019

KOLIZJA NA DRODZE


Dzisiaj miałam małą stłuczkę. kolizja na drodze miała miejsce z mojej winy. Na szczęście udało mi się dojść do porozumienia z właścicielką samochodu, w który wjechałam. Nawet udało mi się zaprosić ją do domu na kawę. Dobrze, że zostały mi jeszcze CIASTKA MAFIJNE DR GERARDA i

Śmietankowy torcik.

Składniki : 200 g cukru, 3 jajka, 300 g mąki, 200 g maślanki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka żelatyny, szklanka jagód, nieduża pomarańcza, laska wanilii, 500 g serka mascarpone, 200 ml śmietany kremówki, 100 g cukru pudru, 3  -4  łyżki dżemu z jagód.

Sposób wykonania – Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Do miski wsypać cukier, wbić jajka, Dodać skórkę i utrzeć na puszystą masę. Dodać maślankę, mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec 25 minut w 180 C. Żelatynę namoczyć. Z laski wanilii wydobyć miąższ. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Cukier puder wsypać do serka mascarpone, zmiksować. Partiami dodawać bitą śmietanę delikatnie mieszając. Na koniec dodać miąższ wanilii i rozpuszczoną żelatynę, zmiksować. Krem wstawić na pół godziny do lodówki. 1/3 kremu zmieszać z dżemem i połową jagód. Ostudzone ciasto przekrawać na pół. Na 1 z płatów wyłożyć biały krem i przykryć drugim. Wyrównać boki, aby były w miarę gładkie. Kremem z jagodami smarować górę oraz boki tortu. Posypać resztą jagód. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Czas przygotowania 70 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz