Dzisiaj miałam małą stłuczkę. kolizja na drodze miała
miejsce z mojej winy. Na szczęście udało mi się dojść do porozumienia z
właścicielką samochodu, w który wjechałam. Nawet udało mi się zaprosić ją do
domu na kawę. Dobrze, że zostały mi jeszcze CIASTKA MAFIJNE DR GERARDA i
Śmietankowy torcik.
Składniki : 200 g cukru, 3 jajka, 300 g mąki, 200 g
maślanki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka żelatyny, szklanka jagód,
nieduża pomarańcza, laska wanilii, 500 g serka mascarpone, 200 ml śmietany
kremówki, 100 g cukru pudru, 3 -4 łyżki dżemu z jagód.
Sposób wykonania – Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Do miski
wsypać cukier, wbić jajka, Dodać skórkę i utrzeć na puszystą masę. Dodać
maślankę, mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować. Ciasto przełożyć do wyłożonej
papierem do pieczenia tortownicy. Piec 25 minut w 180 C. Żelatynę namoczyć. Z
laski wanilii wydobyć miąższ. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Cukier puder wsypać do serka mascarpone, zmiksować. Partiami dodawać bitą
śmietanę delikatnie mieszając. Na koniec dodać miąższ wanilii i rozpuszczoną
żelatynę, zmiksować. Krem wstawić na pół godziny do lodówki. 1/3 kremu zmieszać
z dżemem i połową jagód. Ostudzone ciasto przekrawać na pół. Na 1 z płatów
wyłożyć biały krem i przykryć drugim. Wyrównać boki, aby były w miarę gładkie.
Kremem z jagodami smarować górę oraz boki tortu. Posypać resztą jagód. Ciasto
wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Czas przygotowania 70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz