poniedziałek, 18 lutego 2019

Połączenie różnych smaków

Jeśli lubicie słodkości przełamane kwaśnymi powidłami i słonymi krakersami to musicie koniecznie spróbować tego ciasta. Wyśmienite połączenie wielu różnych smaków w jednym kawałku. Wypróbujesz? Oto składniki: 

Ciasto
-400 g startej drobno marchwi
-150 g zmielonych orzechów włoskich
-pół łyżeczki kurkumy
-1 łyżeczka cynamonu
-5 jajek
-1 szklanka cukru
-200 ml oleju
-2 szklanki mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-pół łyżeczki sody

Krem kajmakowy
-200 g masła
-400 g masy kajmakowej
-1 łyżeczka kawy 

Masa śmietanowa
-330 ml śmietanki kremówki
-2 łyżki cukru pudru
-1 śmietan-fix

Polewa 
-100 g gorzkiej czekolady
-3 łyżki gęstej śmietany

Dodatkowo
-powidła śliwkowe
-słone przekąski- krakersy classic od Dr Gerard 2 opakowania
-orzechy ziemne 

Sposób przygotowania: ciasto: do miski wkładam startą marchew, dodaję orzechy, kurkumę, cynamon i mieszam. Do drugiej miski wbijam jajka, wsypuję cukier i ubijam. Wlewam olej, mieszam, dodaję mąkę, proszek do pieczenia, sodę i miksuję. Na końcu dodaję marchew z orzechami i mieszam. Ciasto wykładam do formy (22/38 cm) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 35 minut. Po wystudzeniu przecinam na 2 blaty. Krem kajmakowy: masło ucieram, dodaję większą cześć masy kajmakowej oraz kawę i dokładnie ucieram. Masa śmietankowa: cukier mieszam z fixem, śmietanę ubijam na sztywno i dodaję cukier. Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę ze śmietaną. Pierwszy blat ciasta smaruję masą kajmakową i przykrywam drugim ciastem, które smaruję powidłami, a następnie masą śmietankową, na której układam słone przekąski i smaruję pozostałym kajmakiem, polewam polewą i posypuję orzechami. Do przygotowania wykorzystajcie najlepsze słone przekąski od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz