środa, 27 lutego 2019

ZASKOCZENIE


Bliscy czasem nas zaskakują. Wczoraj właśnie tego doświadczyłam. Gdy wróciłam z pracy mój brat przygotował mi pyszny obiad i podwieczorek. Sam przyrządził kaczkę w winie, kupił PRYNCYPAŁKI DR GERARDA I NAWET UPIEKŁ smaczne ciasto, to była 

KRAJANKA KAKAOWO – KOKOSOWA.

Składniki : 55 dag masła, szczypta soli, 1 opakowanie cukru waniliowego, 60 dag cukru, 6  jajek, 30 dag mąki, 1 torebka proszku do pieczenia, 5 dag kakao, 20 dag gęstej, kwaśnej śmietany, 500 ml mleka, 50 dag śmietany kremówki, 12, 5 dag kaszy manny, 32,5 dag wiórków kokosa, 25 dag polewy czekoladowej, 5 dag oleju kokosowego, tłuszcz do blachy.

Sposób wykonania – Utrzeć 30  dag masła ze szczyptą soli, cukrem waniliowym i 30 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasno kremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać kwaśną śmietanę, dobrze wymieszać mikserem. Blachę posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 C. Piec 20 minut. Czekoladowy placek wystudzić. Pozostałe masło stopić. Do rondelka wlać mleko i śmietanę kremówkę. Zagotować. Wsypać kaszkę mannę i gotować, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Do kaszki dodać stopione masło, 30 dag cukru oraz wiórki kokosowe. Masę kokosową rozsmarować na czekoladowym placku. Poczekać 10  - 15 minut, aż masa przestygnie, potem schłodzić placek w lodówce. Pokroić na porcje, udekorować wiórkami kokosa i kokosowymi pralinkami. Czas przygotowania około 60 minut.                                                                                                      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz