Bliscy czasem nas zaskakują. Wczoraj właśnie tego
doświadczyłam. Gdy wróciłam z pracy mój brat przygotował mi pyszny obiad i
podwieczorek. Sam przyrządził kaczkę w winie, kupił PRYNCYPAŁKI DR GERARDA I
NAWET UPIEKŁ smaczne ciasto, to była
KRAJANKA KAKAOWO –
KOKOSOWA.
Składniki : 55 dag masła, szczypta soli, 1 opakowanie cukru
waniliowego, 60 dag cukru, 6 jajek, 30
dag mąki, 1 torebka proszku do pieczenia, 5 dag kakao, 20 dag gęstej, kwaśnej
śmietany, 500 ml mleka, 50 dag śmietany kremówki, 12, 5 dag kaszy manny, 32,5
dag wiórków kokosa, 25 dag polewy czekoladowej, 5 dag oleju kokosowego, tłuszcz
do blachy.
Sposób wykonania – Utrzeć 30
dag masła ze szczyptą soli, cukrem waniliowym i 30 dag cukru. Kiedy masa
będzie puszysta i jasno kremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać wraz z
proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać
kwaśną śmietanę, dobrze wymieszać mikserem. Blachę posmarować tłuszczem. Na
spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do
175 C. Piec 20 minut. Czekoladowy placek wystudzić. Pozostałe masło stopić. Do
rondelka wlać mleko i śmietanę kremówkę. Zagotować. Wsypać kaszkę mannę i
gotować, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Do kaszki dodać stopione masło,
30 dag cukru oraz wiórki kokosowe. Masę kokosową rozsmarować na czekoladowym
placku. Poczekać 10 - 15 minut, aż masa
przestygnie, potem schłodzić placek w lodówce. Pokroić na porcje, udekorować
wiórkami kokosa i kokosowymi pralinkami. Czas przygotowania około 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz