Po
raz kolejny , nasze dzieci miały do przygotowania w szkole, jakieś
danie najlepiej coś z słodyczy bo u naszego najmłodszego dziecka w
zerówce przygotowywany był bal karnawałowy, żona zadeklarowała
się prazygotować słodycze Dr Gerarda ciastka
Mafijne ciastka Ghosters o smaku keczupowym lub serowym – nowość
od Dr Gerarda, Pryncypałki – wafelki w czekoladzie, precel z
czekoladą, chili i solą, słone przekąski, draże. Żona
upichciła jeszcze lizaki wg przepisu Dr Gerarda
Składniki
|
Sposób przygotowania
Masło rozpuścić w rondelku wraz z 2 tabliczkami czekolady i odstawić do wystygnięcia. Jajka zmiksować z cukrem (na dużych obrotach miksera), aż masa zbieleje i będzie puszysta. Następnie dodać mąkę, kakao, sól i mieszać na wolnych obrotach, aż do połączenia składników. Do masy wlać rozpuszczone masło z czekoladą i zmiksować na gładką masę.Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blachy i piec w 180 stopniach około 25 minut. Gotowe, powinno być chrupiące na wierzchu, a wewnątrz delikatnie mokre. Po ostudzeniu przełożyć ciasto do miski, dodać serek Mascarpone oraz pokruszone wafelki PryncyPałki i zagnieść rękami na gładką masę. Formować niewielkie kulki i układać je w wyłożonej papierem do pieczenia brytfance, a następnie umieścić w lodówce na około godzinę. W kąpieli wodnej rozpuścić osobno czekolady (białą czekoladę tuż po rozpuszczeniu trzeba przestać podgrzewać, ponieważ twardnieje). W każdą schłodzoną kulkę z ciasta wbić zamoczony w czekoladzie patyczek (dzięki temu będzie się on lepiej trzymał) i ponownie schować je do lodówki na około 30-40 minut.
Jeszcze raz rozpuścić czekoladę, a w miseczkach lub na spodkach przygotować posypki. Przyda się również pęsetka do precyzyjnego ozdabiania lizaków (opcjonalnie).
Każdy lizak pokryć czekoladą (bardzo dobrze sprawdza się do tego szeroki nóż bez ząbków, z zaokrąglonym czubkiem) i na „mokrą” jeszcze czekoladę nakładać posypki.
Gotowe lizaki ustawić w szklankach i wstawić do lodówki na kolejną godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz