Witam.
Jak nie ma co się chce , to ma się to co ma. Za oknem brakuje śniegu więc
postanowiłam zrobić białe ciasto. Słodycze ,,Dr Gerard” wyszły z szafki, a
ostatnio było tam ich kilka paczek. Córka kupiła Precle z czekoladą, chili i
solą. Więc zaczynamy od składników na ciasto czyli : 6 białek,1 szklanka cukru,4
łyżki mąki tortowej,6 łyżek mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Kremik kokosowy to :2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki, 8 łyżek wiórków kokosowych,1
żółtko, pół szklanki cukr,200 g masła. A
teraz czas na nasączenie :100 mil adwokata,100 ml przegotowanej wody. Można
dodać płatki kokosowe. Pracę zaczynam od przygotowania ciasta na biszkopty.
Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję
cukier. Następnie dodaję mąkę i proszek
do pieczenia. Składniki dokładnie mieszam. Ciasto przekładam na blaszkę
wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Następnie wstawiam do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni. Biszkopty pieczemy około 20 minut Po upieczeniu odstawiam do ostudzenia. Kiedy biszkopt
stygnie, ja robię krem . Jedną szklankę
mleka gotuję, a w drugiej mieszam wiórka kokosowe, mąkę i żółtko. Mieszankę
wlewam na gotujące się mleko i nadal mieszam, aż powstanie budyń. Studzę. Masło
ucieram z cukrem i stopniowo dodaję budyń. Biszkopty nasączam wodą wymieszaną z
ajerkoniakiem . Na pierwszy placek biszkoptowy wykładam połowę kremu,
przykrywam drugim plackiem biszkoptowym i rozsmarowuję resztę kremu. Wierzch posypuję
płatkami kokosowymi. I mamy lutowe białe ciasto, do którego można dodać smaczną
dekorację czyli Draże ,,Dr Gerard”. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz