piątek, 15 lutego 2019

Ciasto śnieżne

Witam. Jak nie ma co się chce , to ma się to co ma. Za oknem brakuje śniegu więc postanowiłam zrobić białe ciasto. Słodycze ,,Dr Gerard” wyszły z szafki, a ostatnio było tam ich kilka paczek. Córka kupiła Precle z czekoladą, chili i solą. Więc zaczynamy od składników na ciasto czyli : 6 białek,1 szklanka cukru,4 łyżki mąki tortowej,6 łyżek mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka proszku do pieczenia. Kremik kokosowy to :2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki, 8 łyżek wiórków kokosowych,1 żółtko, pół  szklanki cukr,200 g masła. A teraz czas na nasączenie :100 mil adwokata,100 ml przegotowanej wody. Można dodać płatki kokosowe. Pracę zaczynam od przygotowania ciasta na biszkopty. Białka ubijam na sztywną pianę i  dodaję cukier. Następnie  dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Składniki dokładnie mieszam. Ciasto przekładam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Następnie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Biszkopty pieczemy około 20  minut Po upieczeniu  odstawiam do ostudzenia. Kiedy biszkopt stygnie, ja robię krem  . Jedną szklankę mleka gotuję, a w drugiej mieszam wiórka kokosowe, mąkę i żółtko. Mieszankę wlewam na gotujące się mleko i nadal mieszam, aż powstanie budyń. Studzę. Masło ucieram z cukrem i stopniowo dodaję budyń. Biszkopty nasączam wodą wymieszaną z ajerkoniakiem . Na pierwszy placek biszkoptowy wykładam połowę kremu, przykrywam drugim plackiem biszkoptowym i rozsmarowuję resztę kremu. Wierzch posypuję płatkami kokosowymi. I mamy lutowe białe ciasto, do którego można dodać smaczną dekorację czyli Draże ,,Dr Gerard”.  Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz