środa, 27 lutego 2019

SPECJALNOŚĆ MOJEJ BABCI


Placki to specjalność mojej babci. Zawsze smakują wyśmienicie. Wczoraj na przykład upiekła dla gości

PLACEK MIGDAŁOWY.

Składniki : 2 puszki brzoskwiń, 150 g gorzkiej czekolady, 250 g masła, 200 g cukru, cukier waniliowy, 6 jajek, 275 g mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 65 g płatków migdałowych, 100 g cukru, 3 łyżki soku z cytryny.

Sposób wykonania – brzoskwinie odsączyć, zalewę zostawić, a owoce pokroić na ćwiartki. Odłożyć 4 kawałki czekolady do starcia, resztę posiekać na drobne kawałki. Dwie łyżki płatków migdałowych uprażyć na patelni. Masło rozpuścić i ostudzić. Płatki migdałowe pokruszyć. Mąkę, cukier, migdały, czekoladę proszek do pieczenia, cukier waniliowy, wszystko pomieszać. Wlać ostudzone masło, wbić jajka i zmiksować. Masę wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W ciasto wcisnąć brzoskwinie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C  na 35 – 40 minut. Do rondla wlać zalewę z brzoskwiń, sok z cytryny i gotować przez kilka minut. Pozostawić do ostygnięcia. Powstałym syropem równomiernie polewać wystudzone ciasto, aż płyn całkowicie w nie wsiąknie. Placek posypać uprażonymi płatkami migdałowymi i pokroić na kwadratowe porcje. Dekorujemy też wiórkami z czekolady i bitą śmietaną. Czas przygotowania około 90 minut.

Placek smakował znakomicie, jak zwykle wszyscy się zajadali. Z kolei po nim nasze nastroje jeszcze bardziej poprawiły DRAŻE DR GERARDA. Babcia kupuje je coraz częściej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz