Placki to specjalność mojej babci. Zawsze smakują
wyśmienicie. Wczoraj na przykład upiekła dla gości
PLACEK MIGDAŁOWY.
Składniki : 2 puszki brzoskwiń, 150 g gorzkiej czekolady,
250 g masła, 200 g cukru, cukier waniliowy, 6 jajek, 275 g mąki, pół łyżeczki
proszku do pieczenia, 65 g płatków migdałowych, 100 g cukru, 3 łyżki soku z
cytryny.
Sposób wykonania – brzoskwinie odsączyć, zalewę zostawić, a
owoce pokroić na ćwiartki. Odłożyć 4 kawałki czekolady do starcia, resztę
posiekać na drobne kawałki. Dwie łyżki płatków migdałowych uprażyć na patelni.
Masło rozpuścić i ostudzić. Płatki migdałowe pokruszyć. Mąkę, cukier, migdały,
czekoladę proszek do pieczenia, cukier waniliowy, wszystko pomieszać. Wlać
ostudzone masło, wbić jajka i zmiksować. Masę wylać na prostokątną blachę
wyłożoną papierem do pieczenia. W ciasto wcisnąć brzoskwinie. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 C na 35 –
40 minut. Do rondla wlać zalewę z brzoskwiń, sok z cytryny i gotować przez
kilka minut. Pozostawić do ostygnięcia. Powstałym syropem równomiernie polewać
wystudzone ciasto, aż płyn całkowicie w nie wsiąknie. Placek posypać uprażonymi
płatkami migdałowymi i pokroić na kwadratowe porcje. Dekorujemy też wiórkami z
czekolady i bitą śmietaną. Czas przygotowania około 90 minut.
Placek smakował znakomicie, jak zwykle wszyscy się zajadali.
Z kolei po nim nasze nastroje jeszcze bardziej poprawiły DRAŻE DR GERARDA.
Babcia kupuje je coraz częściej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz