poniedziałek, 18 lutego 2019

Dr Gerard w trosce o jakość i środowisko.

Wchodząc do sklepu i biorąc jakikolwiek produkt z pułki zaczynamy oglądać i szukać na nim różnych informacji,  czy data ważności jest długa,  jaki skład ma dany produkt, czego jest więcej, a czego jest mniej.  Bardzo byśmy chcieli, żeby każdy  produkt żywnościowy był smaczny i zdrowy.
Jednym z najczęściej stosowanych tłuszczów do produkcji przetworzonej żywności czy kosmetyków jest olej palmowy. Olej palmowy stosowany do produkcji żywności niejednokrotnie może szkodzić naszemu zdrowiu, więc trzeba się go wystrzegać. 
Najwięcej lasów palmowych znajduje się w Indonezji i Malezji gdzie na masową skalę wycinane są lasy deszczowe i zalesianie jest palmami olejowymi.
Zbyt duża wycinka drzew zagraża środowisku i zwierzętom zamieszkującym tamtejsze lasy. 
Dlatego też, aby nie dopuścić do zniszczenia ekosystemu w 2004 roku przez WWF, została powołana organizacja, która ma na celu dopilnowanie i zrównoważenie upraw palm olejowych.
Tak powstał Certyfikat RSPO,  (Roundtable on Sustainable Palm Oil) który ma na celu dbanie o środowisko i ludzi pracujących na plantacjach palm olejowych. Niestety nie do końca jest to respektowane.
Z raportu Amnesty International z 2016 roku wynika, że nadal łamane są prawa pracownicze i zmuszane są do pracy na plantacjach olejowych nawet dzieci,  na plantacjach, certyfikowanych w ramach RSPO.
Uwielbiam słodycze produkowane przez firmę Dr Gerarda i wiem, że ciastka, które często kupuję są produktem najwyższej jakości.  Dr Gerard jeśli już musi to wykorzystuje olej palmowy pochodzący tylko ze zrównoważonych upraw z certyfikatem RSPO 
https://drgerard.eu/w-trosce-o-jakosc/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz