Bardzo lubię eksperymentować. Moje dzieci uwielbiają wszystko co jest na mleku. Ostatnio zapytali mnie czy ugotuję im budyń. Oczywiście, że tak, ale będzie to budyń nie ze sklepu z torebki tylko taki swojski domowy. Trochę byli zaskoczeni, że to będzie budyń domowej roboty, ale pomysł im się bardzo spodobał, więc mówię, no to do dzieła.
Składniki, z których zrobiliśmy budyń to,
2 szklanki mleka, 2-4 łyżki mąki (pszennej lub ziemniaczanej) w zależności jaki budyń chcemy mieć gęsty.
4 łyżki cukru, łyżeczka sparzonej otartej cytryny, 1-2 żółtka chociaż niekoniecznie muszą być
łyżka masła oraz dodatki np, kakao, rodzynki, owoce, orzechy, a nawet mogą być owoce z kompotu, których myśmy użyli.
Wlej do naczynia mleko odlewając pół szklanki. W odlanym mleku dokładnie rozmieszaj mąkę, resztę mleka zagotuj z cukrem i otartą skórką z cytryny, powoli dodawaj mleko z mąką cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje odstaw z ognia. Teraz dodamy żółtka, masło i jeszcze raz dokładnie mieszamy
Budyń można podawać na ciepło, albo na zimno z owocami. Budyń zrobiony z mąki ziemniaczanej na gęsto można polać syropem owocowym lub z konfiturą i mogą go jeść także dzieci będące na diecie bezglutenowej.
Córka zaproponowała, że w domu są kruche ciasteczka Dr Gerarda, to ona je posmaruje budyniem i będą jeszcze bardziej smakowały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz