piątek, 22 lutego 2019

Domowy budyń.

Bardzo lubię eksperymentować.  Moje dzieci uwielbiają wszystko co jest na mleku. Ostatnio zapytali mnie czy ugotuję im budyń. Oczywiście, że tak, ale będzie to budyń nie ze sklepu z torebki tylko taki swojski domowy. Trochę byli zaskoczeni, że to będzie budyń domowej roboty, ale pomysł im się bardzo spodobał, więc mówię, no to do dzieła.
Składniki, z których zrobiliśmy budyń to,
2 szklanki mleka,  2-4 łyżki mąki (pszennej lub ziemniaczanej) w zależności jaki budyń chcemy mieć gęsty.
4 łyżki cukru,     łyżeczka sparzonej otartej cytryny,       1-2 żółtka chociaż niekoniecznie muszą być
łyżka masła oraz dodatki np, kakao, rodzynki, owoce, orzechy, a nawet mogą być owoce z kompotu, których myśmy użyli.
Wlej do naczynia mleko odlewając pół szklanki. W odlanym mleku dokładnie rozmieszaj mąkę, resztę mleka zagotuj z cukrem i otartą skórką z cytryny, powoli dodawaj mleko z mąką cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje odstaw z ognia.  Teraz dodamy żółtka, masło i jeszcze raz dokładnie mieszamy
Budyń można podawać na ciepło, albo na zimno z owocami.  Budyń zrobiony z mąki ziemniaczanej na gęsto można polać syropem owocowym lub z konfiturą i mogą go jeść także dzieci będące na diecie bezglutenowej.
Córka zaproponowała, że w domu są kruche ciasteczka Dr Gerarda, to ona je posmaruje budyniem i będą jeszcze bardziej smakowały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz