Ciasto czekoladowo- kawowe
-5 jajek
-1 szklanka mąki pszennej
-¾ szklanki cukru
-125 g masła
-125 g gorzkiej czekolady
-1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem cappuccino
-400 ml śmietanki kremówki 30%
-25 dag serka mascarpone
-3 listki żelatyny
-4 łyżki kawy cappuccino
-3 łyżki cukru pudru
Masa budyniowa
-2 budynie śmietankowe (po 40 g)
-600 ml mleka
-200 g masła
-5 łyżek cukru
Polewa
-¼ kostki masła
-2 łyżki kakao
-2 łyżki mleka
-2 łyżki cukru
-1 łyżka śmietany 12%
Sposób przygotowania: ciasto: połamaną czekoladę na kawałki rozpuszczam w kąpieli wodnej do płynnej postaci. Miękkie masło ucieram na puch, następnie miksuję z żółtkami, białka ubijam osobno na gęstą, sztywną pianę, mąkę pszenną mieszam z kawą oraz proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej, wlewam lekko ciepłą i płynną czekoladę, miksuję, następnie wsypuję porcjami mąkę z kawą, a na sam koniec mieszam z ubitymi białkami. Ciasto wylewam do wyłożonej papierem blaszki (25/20 cm), piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 25 minut. Po wystudzeniu ciasto kroję wzdłuż na dwa blaty. Krem cappuccino: żelatynę w listkach namaczam w zimnej wodzie, następnie odciskam, przekładam do miski i rozpuszczam w kąpieli wodnej do płynnej konsystencji. Schłodzoną śmietankę oraz serek mascarpone umieszczam w misie miksera, ubijam na gęsty krem, pod koniec wsypuję cukier puder, kawę oraz wlewam płynną żelatynę i ponownie miksuję. Masa budyniowa: w 200 ml mleka mieszam budynie, a resztę mleka podgrzewam i wlewam przygotowany budyń, dodaję cukier i gotuję na małym ogniu około 3 minuty cały czas mieszając. Zdejmuję z palnika i dodaję kawałki masła cały czas mieszam do momentu, aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Gotową masę odstawiam do przestudzenia. Polewa: w rondelku rozpuszczam masło z cukrem i mleko, dodaję kakao, mieszam, aż składniki się połączą, na końcu dodaję śmietanę. Złożenie ciasta: do blaszki wkładam jeden blat ciasta, na który wykładam krem cappuccino, układam ciastka Mafijne, wykładam masę budyniową i przykrywam drugim blatem ciasta. Wierzch smaruję polewą. Ciasto przechowuję w lodówce. Do przygotowania tego lub innego deseru wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę słodkich wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz