Biszkopt makowy
-350 ml białek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka maku
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-250 g margaryny
-1,5 szklanki mąki pszennej
Galaretka
-herbata owocowa 5 torebek
-1 l wody
-4 łyżki żelatyny
Masa budyniowa
-pół litra mleka
-pół szklanki cukru
-1 budyń waniliowy
-2 żółtka
-łyżka mąki pszennej
-200 g masła
-Pryncypałki- wafelki w czekoladzie od Dr Gerard opakowanie
Masa z mlekiem w proszku
-200 g masła
-pół szklanki cukru
-pół szklanki wody
-2 szklanki mleka w proszku
-1 łyżka kakao
-herbatniki (listki) z polewą kakaową od Dr Gerard opakowanie
Sposób przygotowania: biszkopt makowy: białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaję cukier i ucieram. Cały czas miksując dodaję na przemian mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczoną margarynę. Blaszkę (24/36 cm) wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Biszkopt piekę około 40 minut, a następnie studzę. Galaretka: w gorącej wodzie zaparzam herbatę, po wyjęciu torebek, wsypuję żelatynę i mieszam do rozpuszczenia. Galaretkę studzę i odstawiam do stężenia. Masa budyniowa: połowę mleka gotuję z cukrem. Pozostałe mleko dokładnie mieszam z żółtkami, proszkiem budyniowym i mąką. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewam mieszankę i gotuję do zgęstnienia. Budyń przykrywam i odstawiam do wystygnięcia. Miękkie masło ucieram z budyniem na puszystą masę. Masa z mlekiem w proszku: masło, wodę oraz cukier gotuję, a następnie studzę. Dodaję mleko w proszku i miksuję. Blaszkę, w której piekłam biszkopt wykładam folią, wkładam biszkopt i wylewam tężejącą galaretkę. Odstawiam do stężenia. Na galaretkę wykładam połowę masy budyniowej, układam Pryncypałki (w równych odstępach) i wykładam resztę masy budyniowej, układam herbatniki (pionowo) i wykładam połowę masy z mlekiem w proszku, a do drugiej części dodaję kakao, miksuję i polewam wierzch ciasta. Ciasto przechowuję w lodówce. Przepyszne zestawienie smaków koło, których nie można przejść obojętnie. Koniecznie wypróbujcie, a do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz