piątek, 15 lutego 2019

Jakość Dr , ciasto budyinowe


W telewizji coraz częściej słyszymy o zdrowym odżywianiu, teraz chyba taka moda trochę nastała na bycie fit. Kiedyś z żoną zastanawialiśmy się, jak to ma się do naszych ulubionych słodyczy Dr Gerarda, trochę poszperałem na stonie internetowej Dr Gerarda, przecież nasze dzieci na widok słodyczy takich jak; ciastka Mafijne ciastka Ghosters o smaku keczupowym lub serowym – nowość od Dr Gerarda, Pryncypałki – wafelki w czekoladzie, precel z czekoladą, chili i solą, słone przekąski, draże. Nie mogą się powstrzymać, aby ich od razu nie zjeść. Na stronie interentowej znalazłem ważna informację oto cześć niej: „ W Dr Gerard łączymy naszą wieloletnią tradycję pieczenia ciastek z dużą otwartością na potrzeby konsumentów oraz uważnością na trendy rynkowe. W dbałości o naszych konsumentów oraz środowisko w którym żyjemy, nieustanie pracujemy nad doskonaleniem naszych produktów jak i procesów produkcyjnych, w których powstają. Już klika lat temu wyeliminowaliśmy z naszych wyrobów tłuszcze zawierające wysoki poziom izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, ze względu na ich udowodniony, niekorzystny wpływ na ludzkie zdrowie.” reszta inforacji na stronie  https://drgerard.eu/w-trosce-o-jakosc/ . A przy okazji szukania tych informacji żona przygotowała słodycz na podstawie przepisu
Ciasto budyniowe na markizach mafijnych z musem jabłkowym
Składniki
  • Markizy Mafijne Lemon dr Gerard
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 opakowania żelatyny spożywczej
  • mus lub dżem jabłkowy

Sposób przygotowania

W gotującej się wodzie rozpuścić cukier lub miód. W osobnym garnku zagotować mleko i rozpuścić w nim żelatynę, a następnie dodać budyń i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Odstawić do wystygnięcia. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) ułożyć markizy, nasączyć je przygotowanym syropem i zalać masą budyniową. Wstawić do lodówki na ok. 4 godziny, aż masa budyniowa się zetnie. Przed podaniem posmarować całość cienką warstwą musu lub dżemu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz