środa, 27 lutego 2019

NA ZIMOWE WIECZORY


Zimowe wieczory są dla mnie wielką przyjemnością. Herbatka i CIASTKA GHOSTERS DR GERARDA O SMAKU SEROWYM są ze mną w tych dniach na co dzień. Zdarza się czasami, że dołącza do nich

PUSZYSTY SERNIK ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Składniki : Na ciasto : 200 g mąki, 1 żółtko, ½ kostki do pieczenia Kasia, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g cukru, 1 łyżeczka śmietany 18 %,

Na masę serową: 700 g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, 2/5 kostki do pieczenia Kasia , 200 g cukru, 4 jajka, 50 g mąki ziemniaczanej, 20 g cukru waniliowego.

Dodatkowo : 400 g śliwek.

Sposób wykonania – W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtko, śmietanę i posiekaną Kasię. Ciasta nie zagniatać, niech pozostanie w formie kruszonki. Przesypać ¾ kruszonki do wyłożonej pergaminem tortownicy. Lekko ugnieść łyżką. Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 C. Resztę ciasta odłożyć do lodówki. Miękką Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, twaróg, mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Równomiernie rozprowadzić. Śliwki umyć, wytrzeć, przepołowić, pozbawić pestek. Ułożyć na wierzchu sernika – skórką do dołu. Na śliwki wysypać resztę schłodzonego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Po 20  minutach zmniejszyć temperaturę do 160 C. Piec jeszcze około 40 minut. Czas przygotowania około 80 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz