Zimowe wieczory są dla mnie wielką przyjemnością. Herbatka i
CIASTKA GHOSTERS DR GERARDA O SMAKU SEROWYM są ze mną w tych dniach na co
dzień. Zdarza się czasami, że dołącza do nich
PUSZYSTY SERNIK ZE
ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
Składniki : Na ciasto : 200 g mąki, 1 żółtko, ½ kostki do
pieczenia Kasia, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g cukru, 1 łyżeczka
śmietany 18 %,
Na masę serową: 700 g twarogu półtłustego dwukrotnie
zmielonego, 2/5 kostki do pieczenia Kasia , 200 g cukru, 4 jajka, 50 g mąki
ziemniaczanej, 20 g cukru waniliowego.
Dodatkowo : 400 g śliwek.
Sposób wykonania – W misce wymieszać mąkę, proszek do
pieczenia, cukier, żółtko, śmietanę i posiekaną Kasię. Ciasta nie zagniatać,
niech pozostanie w formie kruszonki. Przesypać ¾ kruszonki do wyłożonej
pergaminem tortownicy. Lekko ugnieść łyżką. Wstawić na 10 minut do piekarnika
nagrzanego do 200 C. Resztę ciasta odłożyć do lodówki. Miękką Kasię utrzeć z
cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, twaróg, mąkę ziemniaczaną. Wszystko
razem wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Równomiernie
rozprowadzić. Śliwki umyć, wytrzeć, przepołowić, pozbawić pestek. Ułożyć na
wierzchu sernika – skórką do dołu. Na śliwki wysypać resztę schłodzonego
ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 C.
Piec jeszcze około 40 minut. Czas przygotowania około 80 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz