środa, 27 lutego 2019

SPOTKANIE W TRAMWAJU


Dzisiaj w tramwaju spotkałam koleżankę ze szkoły podstawowej. Radości było co nie miara, nie mogłyśmy się sobą nacieszyć. Rozmawiałyśmy bardzo długo, a na koniec znalazłyśmy się u niej w domu. Do herbatki pochrupałyśmy CIASTKA GHOSTERS O SMAKU KECZUPOWYM DR GERARDA i zjadłyśmy

TORCIK JABŁKOWY Z GALARETKĄ

Składniki : 2 większe jabłka, 220 g mąki półgrubej, ½ torebki proszku do pieczenia, 220  g cukru pudru, 60 g tłuszczu do pieczenia, 2 jajka, 100 ml śmietany kremówki, tłuszcz i mąka do formy.

Wykończenie: 50 g dżemu malinowego, 2 czerwone jabłka, sok z ½ cytryny, 1 torebka przejrzystej galaretki.

Sposób wykonania – Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na dużych oczkach. Przesiać do misy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać roztopiony, schłodzony tłuszcz, jajka, śmietanę i starte jabłka. Wszystko razem dobrze wymieszać. Ciastem napełnić tortownicę uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 C. Piec około 45 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie do schłodzenia. Na wierzchu wystudzonego ciasta rozsmarować dżem malinowy. Czerwone jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, a po wykrojeniu gniazda nasiennego pokroić w cienkie plasterki. Plastry jabłek gotować około 3 minut w małej ilości gorącej wody z sokiem cytrynowy. Odsączyć, wystudzić. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Na cieście poukładać plastry jabłek, zalać tężejącą galaretką. Poczekać, aż zastygnie. Aby owoce nie puściły soku i nie rozmiękczyły wypieku, najpierw ciasto należy posmarować dżemem a dopiero później rozkładać owoce. Czas przygotowania około 70 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz