Dzisiaj w tramwaju spotkałam koleżankę ze szkoły
podstawowej. Radości było co nie miara, nie mogłyśmy się sobą nacieszyć.
Rozmawiałyśmy bardzo długo, a na koniec znalazłyśmy się u niej w domu. Do
herbatki pochrupałyśmy CIASTKA GHOSTERS O SMAKU KECZUPOWYM DR GERARDA i
zjadłyśmy
TORCIK JABŁKOWY Z
GALARETKĄ
Składniki : 2 większe jabłka, 220 g mąki półgrubej, ½
torebki proszku do pieczenia, 220 g
cukru pudru, 60 g tłuszczu do pieczenia, 2 jajka, 100 ml śmietany kremówki,
tłuszcz i mąka do formy.
Wykończenie: 50 g dżemu malinowego, 2 czerwone jabłka, sok z
½ cytryny, 1 torebka przejrzystej galaretki.
Sposób wykonania – Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i
zetrzeć na dużych oczkach. Przesiać do misy mąkę z proszkiem do pieczenia i
cukrem pudrem. Dodać roztopiony, schłodzony tłuszcz, jajka, śmietanę i starte
jabłka. Wszystko razem dobrze wymieszać. Ciastem napełnić tortownicę uprzednio
wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150
C. Piec około 45 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie do schłodzenia. Na
wierzchu wystudzonego ciasta rozsmarować dżem malinowy. Czerwone jabłka umyć,
pokroić w ćwiartki, a po wykrojeniu gniazda nasiennego pokroić w cienkie
plasterki. Plastry jabłek gotować około 3 minut w małej ilości gorącej wody z
sokiem cytrynowy. Odsączyć, wystudzić. Galaretkę rozpuścić według przepisu na
opakowaniu. Na cieście poukładać plastry jabłek, zalać tężejącą galaretką.
Poczekać, aż zastygnie. Aby owoce nie puściły soku i nie rozmiękczyły wypieku,
najpierw ciasto należy posmarować dżemem a dopiero później rozkładać owoce.
Czas przygotowania około 70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz