wtorek, 26 lutego 2019

Awans i kruche ciastka


Awans, w końcu w pracy zapowiada się że dostane upragniony awans, na który czekałem bez mała 3 lata. Przez trzy lata brałem odpowiedzialność i robiłem rzeczy, które wymagały dużej odpowiedzialności i uwagi, a stanowisko na którym byłem w tym czasie nie było adekwatne do robionych rzeczy. W kółko tylko słyszałem, że przełożeni rozumieją ale nie ma pieniędzy na awans,w takiej sytuacji było jeszcze kilku innych kolegów z pracy. Ale teraz już wszystko wskazuje na to że dostanę upragniony awans. I odrazu w pracy koledzy z zmiany czekają tylko na coś od ten awans, na następną zmianę już mam przygotowany zestaw słodyczy Dr Gerarda ciastka Mafijne ciastka Ghosters o smaku keczupowym lub serowym – nowość od Dr Gerarda, Pryncypałki – wafelki w czekoladzie, precel z czekoladą, chili i solą, słone przekąski, draże, oraz żona przygotowała kruche ciasta wg przepisu z strony Dr Gerarda ;

Składniki

  • 300 g draży Maltikeks Czekolada Gorzka albo Mleczna dr Gerard
  • 175 g masła roztopionego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g drobnego cukru brązowego
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W misce wymieszać mąkę, sodę i sól. W oddzielnym naczyniu, za pomocą miksera, wymieszać masło i oba cukry na gładką masę (3-4 min), dodać ekstrakt, całe jajko i żółtko, a następnie wszystko ubić do uzyskania lekkiej, kremowej masy. Potem stopniowo dodawać sypkie składniki. Gdy wszystko będzie dokładnie zmiksowane, dodać draże Maltikeks Czekolada dr Gerard i delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Za pomocą łyżki do lodów wykładać ciasto na papier do pieczenia, zachowując duże odstępy między porcjami.
Piec 15-17 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą jeszcze zbyt miękkie i mogą się łamać, dlatego należy odczekać kilka minut, żeby lekko przestygły i dopiero wtedy przełożyć je na czysty pergamin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz