wtorek, 26 lutego 2019

„Szkodliwość tłuszczy dla ludzkiego zdrowia”

Od jakiegoś czasu możemy zauważyć pewnego rodzaju bojkot oraz nacisk ze strony konsumentów skierowany do firm używających oleju palmowego przy produkcji wyrobów spożywczych. Olej palmowy, uzyskiwany z pestek oraz miąższu palmy oleistej, to najpopularniejszy produkt na świecie, stanowi aż 40% światowej produkcji tłuszczu roślinnego, między innymi ze względu na swoją niską cenę produkcji. Natomiast przez wzgląd na dużą zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych jest łatwy w przechowywaniu, gdyż nie jełczeje, przez co jego zadaniem było zastąpienie niektórych utwardzanych tłuszczów roślinnych, zawierających szkodliwe izomery trans. Wraz z upływem czasu okazało się również, że olej palmowy może być poddawany częściowemu utwardzaniu, co czyni go podwójnie szkodliwym dla zdrowia z powodu kwasów tłuszczowych typu trans. Być może na jego szczęście praktykę tę stosuje się coraz rzadziej, ponieważ ze względu na zawartość tłuszczów nasyconych nie zachodzi potrzeba utwardzania oleju palmowego. Olej palmowy najczęściej możemy znaleźć w produktach takich jak batoniki, ciastka, chipsy i inne słone przekąski. W tej kwestii sporo może powiedzieć Dr Gerard, gdyż jest on producentem między innymi takich wyrobów jak: ciastka Ghosters o smaku keczupowym lub serowym – nowość, Precel z czekoladą, chili i solą oraz wiele innych podobnych wyrobów. Biorąc pod uwagę powagę zaistniałej sytuacji, dotyczącej odkrycia szkodliwości wyżej wymienionych olejów, Dr Gerard już dawno podjął odpowiednie działania w kwestii wyeliminowania niekorzystnie wpływającego na zdrowie człowieka oleju palmowego. Dr Gerard na swojej stronie (https://drgerard.eu/w-trosce-o-jakosc/) zamieścił stosowny komunikat dotyczący zaistniałej sytuacji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz