środa, 27 lutego 2019

NA UROCZYSTOŚCI


Każda uroczystość ma swój klimat. Wszystko zależy jak ją przygotujemy. Moim zdaniem na pewno nie może obejść się bez słodyczy, a zwłaszcza bez wyrobów DR GERARDA. PRYNCYPAŁKI – WAFELKI W CZEKOLADZIE są według mnie najlepsze na tego rodzaju spotkania. Takie jest moje zdanie, a kiedy brakuje mi tych produktów, wtedy piekę   

WIŚNIOWO – DROŻDŻOWO – KRUCHĄ ZEBRę.

Składniki : 650 g mąki pszennej, 175 g cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 3 jajka, 175 ml mleka, 42 świeżych drożdży, 250 g masła, 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 2 łyżeczki kakao, 675 g dżemu lub konfitury wiśniowej, szczypta soli, 2 łyżki oleju do posmarowania blachy.

Sposób wykonania – Podgrzać mleko i rozpuścić w nim drożdże. 350 g mąki, 75 g cukru, szczyptę soli i torebkę cukru waniliowego wsypać do miski. Dodać 2 jajka, 75 g masła i mleko. Wyrobić, aż składniki się połączą, a ciasto będzie gładkie i lepkie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę. 300 g mąki, 175 g masła, 100 g cukru posiekać na stolnicy, dodać jajko i krótko wyrobić. Powstałe ciasto podzielić na pół. Jedną połowę połączyć z cynamonem, drugą z kakao, wyrobić. Obie części wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto drożdżowe przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrobić. Przełożyć na posmarowaną olejem kwadratową blachę i równomiernie na niej rozprowadzić. Odstawić do wyrośnięcia. Na drożdżowe ciasto kłaść łyżką w miarę gęsto, porcje konfitury. Posypać cynamonowym i kakaowym kruchym ciastem, jak kruszonką. Piec w 180 C około 25 minut. Podawać z odrobiną bitej śmietany. Czas przygotowania około 75 minut.                                                                                                                                                                                                               

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz