środa, 27 lutego 2019

FERIE U BABCI


Ferie u babci, to zwykle cudowny czas. Szczególnie jeśli chodzi o smakołyki. U niej zawsze można nasycić się słodyczami, zwłaszcza produktami DR GERARDA. Ostatnio, kiedy u niej spałam

tryumfowały CIASTKA MAFIJNE, a po nich   

DELIKATNA BABKA UCIERANA.

Składniki : 1 szklanka mąki, ¾ szklanki drobnego cukru, 20 dag margaryny do pieczenia, 4 jajka, 3 łyżki gorzkiego kakao, 10 dag mlecznej czekolady, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, szczypta soli, tłuszcz i bułka tarta do formy, 1 opakowanie polewy czekoladowej.

Sposób wykonania – Czekoladę drobno posiekać. Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Margarynę rozpuścić w rondlu, wymieszać z kakao, przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Żółtka utrzeć na puszysto z cukrem drobnym i waniliowym. Do puszystej masy dodawać małymi porcjami mąkę i tłuszcz z kakao, na koniec delikatnie wymieszać z białkiem i pokruszoną czekoladą. Formę do babek wysmarować tłuszczem, obsypać przesianą bułką tartą, przelać ciasto, wygładzić wierzch, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piec do momentu, aż wbity w babkę patyczek będzie suchy, około 40 – 50 minut. Babkę wystudzić, delikatnie wyjąć z formy, by jej nie uszkodzić, udekorować polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Do ciasta można dodać posiekane migdały, albo orzechy. Polewę obsypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi. Czas przygotowania około 75 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz