Ferie u babci, to zwykle cudowny czas. Szczególnie jeśli
chodzi o smakołyki. U niej zawsze można nasycić się słodyczami, zwłaszcza
produktami DR GERARDA. Ostatnio, kiedy u niej spałam
tryumfowały CIASTKA MAFIJNE, a po nich
DELIKATNA BABKA
UCIERANA.
Składniki : 1 szklanka mąki, ¾ szklanki drobnego cukru, 20
dag margaryny do pieczenia, 4 jajka, 3 łyżki gorzkiego kakao, 10 dag mlecznej
czekolady, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, ½
łyżeczki sody, szczypta soli, tłuszcz i bułka tarta do formy, 1 opakowanie
polewy czekoladowej.
Sposób wykonania – Czekoladę drobno posiekać. Jajka umyć,
białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Margarynę
rozpuścić w rondlu, wymieszać z kakao, przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z
proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Żółtka utrzeć na puszysto z cukrem drobnym
i waniliowym. Do puszystej masy dodawać małymi porcjami mąkę i tłuszcz z kakao,
na koniec delikatnie wymieszać z białkiem i pokruszoną czekoladą. Formę do
babek wysmarować tłuszczem, obsypać przesianą bułką tartą, przelać ciasto,
wygładzić wierzch, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piec do momentu,
aż wbity w babkę patyczek będzie suchy, około 40 – 50 minut. Babkę wystudzić,
delikatnie wyjąć z formy, by jej nie uszkodzić, udekorować polewą czekoladową
przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Do ciasta można dodać posiekane
migdały, albo orzechy. Polewę obsypać płatkami migdałowymi lub wiórkami
kokosowymi. Czas przygotowania około 75 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz