Kolega z pracy zapowiedział, że musi dzisiaj ze mną
porozmawiać. Umówiliśmy się u mnie w domu. Przyjdzie na siedemnastą. Mam
nadzieję, że zostały mi jeszcze w barku DRAŻE DR GERARDA i
Wieniec z orzechami w
karmelu.
Składniki : 15 dag mielonych orzechów laskowych, 1 łyżeczka
cynamonu, 20 dag plus 2 łyżki cukru,
4 jajka, szczypta soli, 50 dag mąki, 1
opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag tłustego
mielonego twarogu, 2 łyżki rumu, 22,5 dag miękkiego masła, 20 dag powideł, 7,5
dag cukru pudru, 5 dag całych orzechów laskowych, olej do posmarowania formy i
folii aluminiowej.
Sposób wykonania – Mielone orzechy wymieszać z cynamonem i
7,5 dag cukru. Dodać 2 jajka, dobrze wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do
pieczenia, szczyptą soli, 12,5 dag cukru i cukrem waniliowym. Pozostałe 2 jajka
utrzeć z twarogiem, rumem i 12,5 dag masła. Dodać sypkie składniki i zagnieść
gładkie ciasto. Uformować z niego wałeczek i pokroić na 20 plasterków. Każdy
lekko rozwałkować. Na środku dziesięciu placuszków położyć po porcji
orzechowego nadzienia. Zlepić i uformować kulki. Na pozostałych plackach
rozłożyć ¾ powideł. Zlepić i uformować kulki. Formę z kominkiem posmarować
olejem. Ciasno układać w niej – na przemian- kulki orzechowe i kulki z powidłami,
tworząc wieniec. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 C. Piec 40 – 50
minut. Studzić 10 minut w foremce, następnie wyjąć i jeszcze ciepłe ciasto
posmarować resztą masła i posypać 5 dag cukru pudru. Odstawić do wystudzenia.
Na mocno rozgrzaną patelnię wysypać dwie łyżki cukru, stopić je na jasny
karmel. Wrzucić orzechy, wymieszać je z karmelem i rozłożyć na posmarowanej
olejem folii aluminiowej. Odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem wieniec
oprószyć cukrem pudrem, ozdobić resztą powideł i orzechami w karmelu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz