środa, 27 lutego 2019

UMÓWIONA ROZMOWA


Kolega z pracy zapowiedział, że musi dzisiaj ze mną porozmawiać. Umówiliśmy się u mnie w domu. Przyjdzie na siedemnastą. Mam nadzieję, że zostały mi jeszcze w barku DRAŻE DR GERARDA i 

Wieniec z orzechami w karmelu.

Składniki : 15 dag mielonych orzechów laskowych, 1 łyżeczka cynamonu, 20  dag plus 2 łyżki cukru, 4  jajka, szczypta soli, 50 dag mąki, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag tłustego mielonego twarogu, 2 łyżki rumu, 22,5 dag miękkiego masła, 20 dag powideł, 7,5 dag cukru pudru, 5 dag całych orzechów laskowych, olej do posmarowania formy i folii aluminiowej.

Sposób wykonania – Mielone orzechy wymieszać z cynamonem i 7,5 dag cukru. Dodać 2 jajka, dobrze wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, 12,5 dag cukru i cukrem waniliowym. Pozostałe 2 jajka utrzeć z twarogiem, rumem i 12,5 dag masła. Dodać sypkie składniki i zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego wałeczek i pokroić na 20 plasterków. Każdy lekko rozwałkować. Na środku dziesięciu placuszków położyć po porcji orzechowego nadzienia. Zlepić i uformować kulki. Na pozostałych plackach rozłożyć ¾ powideł. Zlepić i uformować kulki. Formę z kominkiem posmarować olejem. Ciasno układać w niej – na przemian- kulki orzechowe i kulki z powidłami, tworząc wieniec. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 C. Piec 40 – 50 minut. Studzić 10 minut w foremce, następnie wyjąć i jeszcze ciepłe ciasto posmarować resztą masła i posypać 5 dag cukru pudru. Odstawić do wystudzenia. Na mocno rozgrzaną patelnię wysypać dwie łyżki cukru, stopić je na jasny karmel. Wrzucić orzechy, wymieszać je z karmelem i rozłożyć na posmarowanej olejem folii aluminiowej. Odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem wieniec oprószyć cukrem pudrem, ozdobić resztą powideł i orzechami w karmelu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz